Izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“

U Istorijskom muzeju Srbije otvorena je najveća i najsveobuhvatnija izložba o Mihajlu Pupinu. Autorka je Aleksandra Ninković Tašić iz Udruženja Mihajlo Pupin, koja je do sada već učinila mnogo u predstavljanju i očuvanju Pupunovih dostignuća. Ovog puta uz Marka Savića, vođu projektnog tima, i Marka Todorovića, autora interaktivnog dizjana predstavlja različite segmente života velikog naučnika na jedan sasvim nov način vredan divljenja.

Kroz izložbu XXI veka posetioci imaju priliku da upoznaju Pupina kao idvorskog dečaka, mladića koji putuje tražeći uvek nova znanja, pronalazača, profesora, pisca, dobrotvora, mislioca. Ovu interaktivnu izložbu čini više segmenata koji su podjednako zanimljivi i najmlađim i nasjtarijim posetiocima.

Izvor: N1

Animacije Pupina, simulacije njegovog govora, tehnike produžene stvarnosti, aplikacije i interaktivne naočare koje su prvi put primenjene na izložbi u Srbiji, neke su od savremenih tehnologija pomoću kojih posetioci mogu da upoznaju naučnika. Posetiocima je na zanimljiv način pomoću telefonskog razgovora sa Pupinom približeno kako su izgledali prvi prekookeanski razgovori i telegrami, a dok sede na ljuljašci mogu da posmatraju animaciju zvezdanog neba dok slušaju Pupinovu priču o prirodi izuma, nauke i zakona koji u njoj važe.

Izložba prikazuje Pupinov život od detinjstva na pašnjacima Idvora, kada je prvi put poželeo da sazna o pirodnim pojavama nešto više od narodnih legendi verujući da postoji drugačije objašnjenje, pa do starosti kada je imao veliko znanje  i veliki ugled. Zahvaljujući Pupinu Beograd je dobio Univerzitetski biblioteku kao i mnoge knjige, a Narodni muzej mnoga umetnička dela. Ali, spisak njegovih dobročinstava je mnogo veći. Kroz tekstove i fotografije kao i veliki broj citata iz Pupinove autobiografije „Sa pašnjaka do naučenjaka“ prikazane su teškoće sa kojima se suočio kada je krenuo u potragu za znanjem, ali i lakoća sa kojom je kasnije sklapao prijateljstva sa najvećim naučnicima i najuglednijim ljudima svog vremena. Deljenje znanja je za Pupina uvek predstavljalo i deljenje nekog dela sebe, pa na one koje je poznavao nije ostavljao utisak samo velikog naučnika, već i nesvakidašnjeg i inspirativnog čoveka.

Čoveku čiji su patenti, ideje i pronalasci bili ispred njegovog vremena, odgovara izložba koja koristi tehnologije do sada neviđene u muzejima Srbije. A ovu izložbu koja je sačinjena od mnogo truda znanja i pre svega ljubavi, možete posetiti do 26. februara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here