Kazandžijsko sokače

Kazandžijsko sokače predstavlja meraklijsko jezgro grada Niša, zbog toga ga mnogi smatraju niškom  Skadarlijom.  Sokače je danas preplavljeno modernim kafićima ali za prave ljubitelje kafane postoje utočišta starogradskog duha.

Spomenik

Kazandžijsko sokače pruža se od Trga Republike (na istoku) do tržnog centra „Kalča“ (na zapadu), gde se nalazi spomenik Stevanu Sremcu i njegovom književnom junaku Kalči zajedno sa psom Čapom. Zvanični naziv ulice je Kopitareva, ali ako Nišliju pitate za Kopitarevu ulicu, može se zbuniti, dok za “sokače” svi znaju.

Spoj starog i novog i prijatna atmosfera čine Kopitarevu ulicu draguljem starog Niša.

Vreme nastanka kazandžijske čaršije, usled nedostatka pisanih izvora, nemoguće je preciznije odrediti. Ukoliko su tačna kazivanja starih niških kazandžija da je njihov esnaf osnovan oko 1820. godine, onda bi i nastanak ove čaršije trebalo povezati sa krajem 19. veka.

Prema urbanističkom planu Niša iz marta 1878. godine na tom prostoru se nalazila „Sagr Cincar mahala“. Turska reč „sagr“ znači zanatlija a ovaj deo Niša u doba Turaka prestavljao je zanatlijsku četvrt.

Kazandžijsko sokače

Krajem 19. i početkom 20. veka nosila je naziv zanatlijska, a posle prvog svetskog rata dobila je naziv Kopitareva, po Jerneju Kopitaru, prijatelju i saradniku Vuka Karadžiča, ali je u narodu  do danas ostala poznatija pod nazivom Kazandžijsko sokače.

Sokače je poslednji ostatak cehovske organizacije niške čaršije iz minulih vremena. U cehovskom rasporedu pred kraj turske vladavine i posle oslobođenja, predstavljala je ulicu (sokak) koncentracije kazandžija, pintera (majstori koji su pravili bačve za vino i rakiju i drugu opremu od drveta)  i mutavdžija (zanatlija koji su se bavili tkanjem torbica od kozje dlake).

Na današnjem Trgu Republike nastavljala se u klanički i kasapski deo čaršije. Današnje mesarske radnje u ovom prostoru daleki su odjek ove tradicije.

Najrazvijeniji je bio kazandžijski zanat, tako da se posle oslobođenja od Turaka pominje čak 13 kazandžija koji su radili u ovoj  čaršiji.  Poslednje kazandžijske radnje zatvorene su devedesetih godina prošlog veka.

Sokače se, vremenom  “modernizovalo”. Sada se u ovim specifičnim zgradama nalaze mnogobrojni kafići i restorani,  zbog toga je ulica leti jedno od najomiljenijih mesta za izlazak i druženje uz kafu. Domaću, prvenstveno.

Šta obavezno posetiti

Ukoliko se nađete u Niškoj  Skadarliji, neki od lokala koje možete posetiti su: „Cezar“,  „Flo kafe“, „Divin-kafe“, „Tesla kafe“, „Na ćošku“, „Konstantin“, „Pleasure club“, „Bla bla kafe“, „Kafana Kazandžijsko sokače“,  „Kafana Kod Rajka“, poslastičarnica „Flert“.

U ovim lokalima osetićete čari dobre i ukusne hrane, bezbroj vrsta koktela, roštilja, palačinki i mnogih drugih poslastica.

Nadomak sokačeta se nalazi i tržni centar ”Kalča”, tržni centar ”Forum”, opština grada, kao i čuvena kafana ”Stara Srbija”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here