Prolom Banja i okolina – provedite odmor u Topličkom kraju

Zbog svojih prirodnih lepota, ali i istorijskog značaja, Toplički kraj je dugo bio na listi destinacija u Srbiji koje moramo posetiti. Jedan septembarski produženi vikend rešili smo da provedemo baš u ovom kraju, a da nam baza bude čuvena Prolom Banja.

Put do Prolom Banje iz Beograda traje oko 3 i po sata. Mi smo se sa autoputa Beograd-Niš isključili kod mesta Pojate i krenuli ka Kruševcu. Put nas je dalje vodio pored jezera Ćelije i varošice Blace. Moramo naglasiti da su putokazi ka svim destinacijama jako česti i da ne možete nigde zalutati čak i ako ne koristite navigaciju. Put je u velikoj meri vrlo dobar, sa kratkim deonicama sa krivinama.

Naša prva stanica je bilo arheološko nalazište Pločnik koje se nalazi na putu Kuršumlija-Prokuplje. Ovaj arheološki lokalitet pripada Vinčanskoj kulturi, a naselje je svoj zenit doživelo u periodu od 5500 do 4700 p.ne.e. Lokalitet je zamišljen kao rekonstrukcija neolitskog naselja. Napravljeno je nekoliko autentičnih kuća od drveta, blata i slame, a svaka kućica je posvećena određenoj temi.

Đavoja Varoš

Svakako jedna od najvećih atrakcija ovog kraja i jedan od razloga zašto smo se zaputili ka jugu Srbije jeste Đavolja Varoš. Svoju svetsku slavu je stekla kao jedan od evropskih kandidata za 7 svetskih čuda prirode.

djavolja varosĐavolja Varoš je ostavila sjajan utisak na nas.  Od ljubaznog i zanimljivog vodiča Branka, do uređenih i čistih staza, platformi sa kojih možete napraviti savršene fotografije…Primer je kako treba da izgleda jedan turistički biser. Cena ulaznice u Đavolju Varoš iznosi 350 dinara.

Duž staze se nalaze skulpture nastale tokom umetničkih kolonija, koje dodatno obogaćuju šetnju kroz šumu. Staza prati Žutu reku, koja sa razlogom nosi to ime. Pored staze se nalaze rudarska okna. Još u srednjem veku, Nemanjići su doveli vrsne rudare Sase na ove prostore da eksploatišu rudu gvožđa. Najveće rudarsko okno je istraženo do dubine 800 m, a nijedno nije bezbedno i uređeno za posetioce. Na putu ka kamenim figurama, nailazi se i na Crveno vrelo.

Videli smo puno fotografija Đavolje Varoši, ali jednom kada je ugledate uživo, ostaviće vas bez daha. Priroda je zaista najveći umetnik. Ono što je na nas ostavilo najhači utisak jeste da kamene figure deluju jako krhko iako zapravo nose granitne kapice teške nekoliko tona. Takođe, Đavolja Varoš je ‘živa’ tvorevina, jer su figure u konstantnom stvaranju i nestajanju. To najbolje možete videti kada dođete na najvišu platformu sa koje se pruža pogled kako na mlade, tako i na vekovima stare figure.

Na putu nazad se prolazi pored brvnare-crkve Svete Petke. Za nju se vezuje narodno verovanje da treba maramicom dotaći bolno mesto, zavezati maramicu za granu i bolest će biti kao rukom odnešena. Primetili smo da neki posetioci to preozbiljno shvataju, tako da duž staze možete videti zavezane maramice na granama drveća.

Cela šetnja traje oko 60 minuta, u zavisnosti od grupe i vaših mogućnosti i interesovanja.

Prolom Banja

Čuvena Prolom Banja, sa još čuvenijom Prolom vodom, bila je naš izbor za smeštaj i odmor u Topličkom kraju. Prolom Banja se nalazi na padinama planine Radan, na oko 600 m.n.v okružena netaknutom prirodom.

prolom banja hotel radanHotel Radan u Prolom Banji dominira okolinom i već na prvi pogled možete videti da ovaj prostrani kompleks ima sve što je potrebno za pravi odmor. Parkovi, igrališta za decu, staze za šetnju, šah na otvorenom sa ogromnim figurama…Tu su i veliki spoljašnji bazeni, koji su tako lepo uređeni da nam je bilo jako žao što Hotel Radan nismo posetili tokom letnje sezone.

prolom banja bazeniSmeštajni kapaciteti su podeljeni na stari i novi deo. Sobe su u dobrom stanju, ali ima prostora za unapređenje i modernizaciju. Kako smo čuli, u planu je da se renoviraju i sve sobe u starom delu.

Wellness u hotelu Radan

Odmah po dolasku u hotel, uputili smo se u wellness centar. Wellness&Spa centar je podeljen u više nivoa. U okviru Wellness sadržaja na raspolaganju su đakuzi, slana soba, parno kupatilo i otvoreno-zatvoreni bazen sa finskom saunom i tepidarijumima.

Najomiljeniji deo nam je bio upravo otvoreno-zatvoreni bazen, a uživanje je kupati se u njemu kako preko dana, tako i uveče. Radno vreme spa centra je do 21h.

prolom banja zatvoreni bazeniAko se odlučite za Wellness Lux paket, pored standardnih wellness sadržaja na raspolaganju su vam i biosauna koja je jako prijatna za boravak, infracrvena sauna, kneipp staza…Takođe, tu je i Prolom more – đakuzi bazen sa slanom Prolom vodom. Ono što je dodatna prednost Wellness Lux paketa je što su gužve u Lux nivou znatno manje, a može vam se desiti i da imate ceo spa centar samo za vas. Deci nije dozvoljen ulazak u Wellness Lux nakon 15h.

Na raspolaganju su vam i salon lepote, fitnes sala i teretana, sala za zabavu sa stonim tenisom, pikadom, bilijarom…Za one koji za porodični odmor sa decom odaberu Prolom Banju, na raspolaganju je igraonica sa animatorom i raznovrsni sadržaj prilagođen deci.

Za blagotvorna dejstva Prolom vode smo svi čuli, ali da li znate da u hotelu Radan imate Prolom vodu na svakom koraku? Tu su mnogobrojne česme, kako u unutrašnjosti hotela, tako i u njegovom dvorištu, a Prolom voda vas čeka i na svakom stolu u restoranu. To nije sve, jer se lekovita Prolom voda nalazi čak i u bazenima.

Lokalni specijaliteti

U okviru hotelskog kompleksa nalazi se i restoran. Svakog dana birate obroke za sutrašnji dan, a pored tri standardna obroka, možete birati i posne i dijetalne obroke. Iako smo se navikli na koncept švedskog stola, dopao nam se njihov ‘staromodni’ princip posluživanja sa konobarima i kolicima sa hranom.

Pored restorana, imate i nekoliko kafića u kojima se služi Prolom pivo. Ne propustite priliku da ga probate, jer je sjajnog ukusa. Pravi se, naravno, od Prolom vode i nema industrijsku proizvodnju, tako da vam je ovo jedinstvena prilika da uživate u njegovom ukusu.

etno krcma prolom banjaU neposrednoj okolini hotela Radan, ušuškan pored Prolomske reke, nalazi se restoran tradicionalne kuhinje Etno krčma. Mi smo uživali u specijalitetima poput jagnjetine i teletine ispod sača. Pored restorana se nalazi i kuća-muzej sa postavkom seoskog domaćinstva sa početka 20. veka.

Dodatne aktivnosti

U Prolom Banji veliku pažnju poklanjaju rekreaciji. Svakodnevno se organizuje vežbanje u vodi i na otvorenom. Tu je i nekoliko staza zdravlja: Staza do Crkve Lazarica, do vidikovca, do vodopada Soko i do punionice Prolom vode. Svaki gost poseti i crkvu Sv. Preobraženja Gospodnjeg, koja se nalazi prekoputa hotela Radan.

prolom banja crkvaU Prolom Banji postoje brojni medicinski tretmani koji se zasnivaju na lekovitim karakteristikama Prolom vode. Pored toga, postoji deo posvećen prevenciji, relaksaciji i uživanju. Iako veliki deo gostiju čine stariji građani, to nikako ne znači da banju ne posećuju mlađi gosti i porodice sa decom. Prolom Banja ima da ponudi svakom ponešto, tako da će vam vreme provedeno ovde proleteti.

Mi smo se odlučili za Wellness Lux paket u hotelu Radan, sa boravkom od četvrtka do subote, kako bismo izbegli potencijelne gužve tokom vikenda.

Lukovska Banja

Kako nas je put vodio u pravcu Kopaonika, odlučili smo da posetimo i Lukovsku Banju. Nalazi se na istočnim padinama Kopaonika. Najviša je banja u Srbiji, na 681 m.n.v. i po broju lekovitih izvora spada među najbogatije banje.

Proveli smo dan koristeći wellness sadržaje hotela Jelak i šetajući okolinom. Lukovska Banja nam se toliko dopala, da smo posle par sati boravka u njoj već počeli da planiramo kada ćemo je ponovo posetiti, ali tada na duži period.

lukovska banja bazeniOtvoreni bazeni sa termalnom vodom temperature 33-35⁰C rade tokom cele godine, a kažu da je posebno uživanje plivati u njima tokom zimskog perioda. Na raspolaganju je i otvoreno-zatvoreni bazen, kao i ostali spa sadržaji.

Posetili smo i klimatorijum – prostor na kome se nalazi veliki broj izvora termalne vode, različitog sastava i temperature. Posebno zanimljivi su ‘virovi’- mali bazeni u kojima izvire termomineralna voda. Prirodni inhalatorijum i ‘fontanu’ sa termomineralnom vodom takođe treba obići.

lukovska banja inhalatorijumNaš odmor u Topličkom kraju je proleteo, a brojni sadržaji koje nudi su nam garancija da ćemo se u ovaj kraj vratiti.  Posebno drago nam je bilo videti kako funkcionišu svi objekti kojima upravlja kompanija Planinka.

Planinka je akcionarsko društvo, a kompanija se nalazi u vlasništvu radnika – koliko god to u Srbiji zvuči nemoguće. Upravo u toj činjenici leži odgovor za posebnu posvećenost radnika. Ljubaznost, predusetljivost, urednost…Svaki radnik posmatra firmu kao svoju, a prema svakom gostu pokazuju veliko poštovanje. Kompanija raste, a nadamo se da će tako oživeti ovaj kraj toliko bogat prirodnim i istorijskim znamenitostima.

1 COMMENT

  1. Prelepa lokacija i za svakog po nesto. Bukvalno, ako ste tip koji ima avanturisticki duh – imate opciju, ako ste tip koji voli odmor, mir, provod – imate opciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here