14. FIST – festival studenata FDU

 

14.Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 14) će se u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti održati od 10. do 17. maja na više lokacija u Beogradu, pod temom „SAMOSPOZNAJA„.

FIST tradicionalno neguje vrednosti tolerancije, različitosti i slobode govora, a ove godine pod svojom krovnom temom bavi se preispitivanjem, pronalaženjem i redefinisanjem sopstvenog identiteta. Kroz svoj edukativni program FIST želi da pruži drugačiju vrstu perspektive, te da navede polaznike na introspekciju, da uključi i poveže mlade stvaraoce, kao i da im pomogne u proširivanju znanja kroz radionice i tribine.

U okviru edukativnog programa ovogodišnjeg FIST-a održavaju se:

1. FIST LAB je edukativni centar i umetnička laboratorija koji obuhvata sistem besplatnih interaktivnih dešavanja i radionica namenjenih studentima u cilju edukacije o audiovizuelnim umetnostima.

Radionice iz oblasti dramskih i audiovizuelnih umetnosti će se ove godine odvijati svih sedam dana festivala (10 – 17. maj) pod jednim krovom specijalno izgrađenog multifunkcionalnog FIST LAB objekta na Trgu Nikole Pašića gde će reči, pokreti, zvukovi i boje stvarati sveža jedinjenja i eksplozivne reakcije!

FIST LAB program čine radionice:

Word (storytelling, kreativno pisanje, dramaturgija – Tanja Šljivar, dramska spisateljica),Visual (vizuelne instalacije i intervencije u prostoru – Svetlana Volic, vizuelna umetnica), Motion (telo u umetnosti, pokret – Nemanja Naumoski, baletski igrač i glumac) i Sound (dizajn zvuka, sound-art – Dobrivoje Milijanović, dizajner zvuka) i FIST LAB OGLED (radionica pozorišnog performansa i eksperiment, gde će polaznici sve prethodno savladane segmente sklopiti u celinu – Vojkan Arsić, reditelj).

Pored radionica, u FIST LAB-u će se održavati i tribine, predavanja, diskusije, interaktivne prostorne instalacije i multimedijalne izložbe.

Zainteresovani studenti se mogu prijaviti na: http://bit.ly/FistLabRadionice

2.Tribina o seriji Pose održaće se u ponedeljak, 22. aprila u 19:00 u glavnom holu UK Stari grad (Parobrod). Aktivistkinja i umetnica Sonja Sajzor, profesorka, teoretičarka medija i producentkinja Ana Martinoli i profesor, teoretičar umetnosti i pozorišni stvaralac Vlatko Ilić razgovaraće o seriji koja ima najveći broj transrodnih glumica, pisaca i konsultanata u istoriji televizije, koja menja način na koji je kvir zajednica i istorija predstavljena u medijima i umetnosti, i prikazuje korene ball i drag kulture kakvu danas znamo i volimo. Pose prati andergraund kvir zajednicu i scenu u Njujorku krajem ’80-ih, latino/afričku/kvir kulturu balova, ali istovremeno i o uspon Trampovog japi miljea.

Tribina se dešava u okviru programa DRAMA QUEEN, koji se bavi temom drega kao pozorišne umetnosti. Program se sastoji od više programskih celina (tribine, predavanja, radionice, performans i izložba), sa fokusom na radionice tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim beogradskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

Link za fb event: https://www.facebook.com/events/2164564986991365/?active_tab=about

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here