Besplatni online kursevi: Nauči nešto novo!

Imajući u vidu potrebu za obrazovanjem i sredstvima potrebnim za njegovo ostvarenje, poznati svetski univerziteti, poput univerziteta Ivy lige (Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale i Columbia) osmislili su veliki broj besplatnih onlajn kurseva, koji omogućavaju korisnicima aktivno usvajanje znanja iz oblasti koja im se čini zanimljivom ili, pak, potrebnom. Trenutno je oko 450 online kurseva dostupno.

SPISAK BESPLATNIH ONLINE KURSEVALINK

Svima je poznato da je obrazovanje danas veoma skupo i mnogima, često, nepristupačno. Zahteva mnogo vremena i odricanja, kako roditelja, tako i nas samih. Mnogi su čak primorani da zarađuju kako bi sebi priuštili luksuz studiranja u Srbiji

Međutim, ponekad čak ni završene studije nisu garancija da ćemo pronaći posao koji bi u potpunosti odgovarao našim potrebama. Poslodavcima su najčešće potrebni saradnici koji za sobom imaju godine iskustva.

Ali, šta ako nemamo traženo iskustvo? Da li se tu završava naša potraga? Odgovor je: Ne!

Kako izgledaju besplatni online kursevi?

 Onlajn kurseviOvi kursevi su zamišljeni kao spoj video snimaka, upitnika i testova koji se razlikuju iz nedelje u nedelju. Video snimci su osmišljeni kao kratka predavanja univerzitetskih profesora ili naučnika iz određenih oblasti, dok testovi služe kao uvid u napredovanje studenata. Svake nedelje se održava novi čas, nakon čega se ispunjava pomenuti test. Kursevi najčešće traju od 5 do 15 nedelja, nakon čega se dobija sertifikat, koji nam može poslužiti kao dodatna stavka u našem CV-ju.

Svaki od ovih kurseva sadrži detaljna uputstva na samom početku kojih se korisnici u toku predavanja pridržavaju. Pružaju mogućnost edukacije u različitim oblastima. Pohađajući neki od njih, možemo naučiti kako funkcioniše web-dizajniranje, menadžment, novinarstvo, ali i kako da savladamo strah od usmenog izlaganja ili, pak, kako da postanemo samosvesnije i srećnije individue.

Druge platforme za online učenje

Mogućnosti su različite, potrebno je samo pronaći kurs koji nam odgovara i zadovoljava naše potrebe. Osim što zadovoljava našu želju za znanjem, pomaže i našem profesionalnom razvoju i integritetu. Sertifikat koji se na kraju dobija ima verodostojan kredibilitet, s obzirom na to da iza njega stoje gore pomenuti, svetski priznati univerziteti.

Onlajn kursevi

Međutim, iako su kursevi besplatni, za sertifikat je neophodno izdvojiti određenu sumu novca. Ta suma najčešće ne prelazi iznos od 30 evra, što je, složićete se, mnogo manje od cene današnjih kurseva u mnogim srpskim gradovima. Ipak, pre pohađanja svakog od onlajn kurseva potrebno je dobro se informisati o uslugama koje nam njihovi osnivači nude i o priznatosti pomenutih sertifikata u našoj zemlji.

Neki od najpoznatijih i najpouzdanijih jesu EdX, Coursera i Udacity, ali je moguće pronaći i mnogo drugih. Izbor je ostavljen korisnicima, njihovim željama i potrebama.

Vi procenite da li vredi pokušati.

6 COMMENTS

    • Verujemo da je važnije znanje koje stičete nego parče papira ali svakako da možete upisati da ste pohađali određeni kurs. To što je online ne umanjuje njegovu vrednost niti vaše stečeno znanje.

  1. Ja licno nemam problem s tim da platim neki kurs, samo bih voleo da mi se isplati, a ne da prinaucim tj da ne mogu da iskoristim

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here