Infektologija – jedna od najkompleksnijih grana medicine

Svi znamo koliko bolesti izazvane virusima, bakterijama, parazitima ili gljivicama mogu biti teške i komplikovane za lečenje. Zato je veoma bitno da se na vreme obratite infektologu koji može odrediti pravu dijagnozu i terapiju. Do stručnjaka iz ove oblasti je danas veoma teško doći- pre svega jer zbog kompleksnosti ove grane medicine lekare čija je ovo specijalizacija imaju pre svega državne medicinske ustanove, no u poslednje vreme ih je sve više i u privatnim ustanovama.

Čime se bave infektolozi?

Iako se pre svega bave lečenjem i dijagnostifikovanjem zaraznih bolesti, infektolozi mogu pomoći i pacijentima kod kojih su dijagnostifikovane druge bolesti. Danas je infektologija deo interne medicine, za razliku od prethodnog perioda kada su se ove bolesti smatrale sistemskim oboljenjima. Infektolozi su tu da pomognu lekarima drugih specijalizacija u otkrivanju uzroka obolenja različitih organa. Njihova pomoć je presudna pri lečenju obolenja kao što su urinarnih, odnosno bubrežne, infekcije ali i slična oboljenja na oku ili uhu.

Uzrok infektoloških obolenja su najčešće spoljni faktori, najčešće patogeni mikroorganizmi, što dodatno otežava pravovremeno otkrivanje uzroka bolesti. Iako ova grana medicine napreduje iz godine u godinu i virusi se stalno menjaju, što prouzrokuje nove obolenja koja se javljaju periodično. Lajmska bolest ili HIV nisu bili poznati pre samo nekoliko decenija ali su u međuvremenu postali prilično rasprostranjeni. Infektolozi su ti koji rade na otkrivanju ovih bolesti onoga što ih prouzrokuje i zato je napredak u ovoj oblasti jako važan.

Infektologija - jedna od najkompleksnijih grana medicineKako doći do najboljeg infektologa?

Kako je ovo veoma specifična grana medicine, ne treba ni da čudi što dolazak do stručnjaka iz ove oblasti nije ni malo lak. Većina njih radi u državnim zdravstvenim ustanovama gde za preglede postoje dugačke liste čekanja, što mnogim pacijentima ne odgovara. Svi veći klinički centri u zemlji imaju svoje infektologe, ali ukoliko živite u manjem mestu dolazak do lekara ove specijalizacije može biti vrlo komplikovan.

Ukoliko ne želite da izgubite puno vremena tražeći lekara sajt Hipokratija je pravo mesto za vas. Na jednom mestu možete pronaći sve zdravstvene ustanove u zemlji u kojima rade infektolozi. U bazi se trenutno nalazi preko 2000 zdravstvenih ustanova, kako privatnih tako i državnih.

Kada na sajtu odaberete specijalizaciju koja vam je potrebna, imaćete priliku da pročitate iskustva koja su drugi pacijenti imali prilikom lečenja u nekoj ustanovi, što može biti veoma bitan faktor pri donošenju odluke gde ćete se lečiti. Ukoliko želite i vi možete podeliti vaše iskustvo na veoma jednostavan način, bez komplikovanog procesa registracije. Imate priliku da ocenite sve aspekte rada neke ustanove i tako pomognete i drugima pri izboru lekara.

Na jednom mestu možete pronaći i sve potrebne informacije o radu neke zdravstvene ustanove. Tu je i broj telefona, adresa ali i mejl putem kog možete kontaktirati ustanovu. Na ovaj način možete veoma lako zakazati potreban pregled za svega nekoliko sekundi. Uskoro će se na sajtu, pored profila zdravstvenih ustanova, naći i profili lekara na kojima ćete moći da pročitate utiske pacijenata o nečijem radu.

Koje su najčešće infektivne bolesti?

Prehlada je jedno od najčešćih bolesti koje se javljaju kod pacijenata a njen uzrok je upravo infekcija. Svi smo imali problema sa grlom, naročito tokom zime, ali vrlo često se odlučimo da lečenje nastavimo sami bez konsultacije sa lekarom. Ipak, većina infektivnih bolesti ima puno ozbiljnije posledice. Kod pacijenata se često javlja i hepatitis tipa B i C, što su infekcije koje zahtevaju dugotrajno lečenje i terapiju. Iako se prenose veoma lako, posledice mogu po pacijenta mogu biti veoma ozbiljne.

Među infektivne bolesti spada i HIV, za koji još uvek nije pronađen adekvatan lek. Ova bolest koja se prenosi seksualnim putem izaziva sporo ali postepeno uništavanje imunološkog sistema organizma što u organizmu obolele osobe izaziva brojna obolenja ali i malignitete. Terapija koju pacijent prima u ovom slučaju može samo da uspori bolest ali ne može da je izleči u potpunosti.

Ipak, najveći deo infektivnih bolesti se leči vakcinama. Tokom 20. veka su na ovoj način iskorenjena mnoga obolenja koja su vekovima bila smrtonosna poput tuberkuloze, koja napada i razara pluća kod obolelih. Jedna od najrasprostranjenih bolesti koje se leče na ovaj način je malarija, koju najčešće prenose komarci u tropskim predelima. Svi koji putuju u zemlje u kojima je njihovo prisustvo potvrđeno treba da se pre putovanja vakcinišu kako bi otklonili bilo kakvu mogućnost da zaraze, jer je samo lečenja komplikovano i skoro ne moguće ukoliko se sa njim ne krene na vreme.

Iako sva ovo obolenja prate različiti simptomi, najčešće se kao njihova manifestacija javlja povišena temperatura kod pacijenta. Upravo tu da izražaja dolazi znanje infektologa koji treba da na vreme otkriju o kom oboljenju se radi i šta je u stvari uzrok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here