Kako te blog može dovesti do posla iz snova

Već smo toliko puta pisali o takozvanim soft skills i kako vas one mogu dovesti do dobrog posla. Jedna od njih je sposobnost pismenog izražavanja i prenošenja znanja, a veoma efikasan način za to je kroz blog.

„Ali, ja nemam talenat za pisanje“, pomisliće neki od vas. Tu vas moramo demantovati – da biste savladali određenu veštinu, svega 5% je potreban talenat, ostalo je rad i vežba. Za početak je dovoljno da ste pismeni i da umete koncizno da se izražavate. Davanje dobrih naslova, tehnike pisanja, kvalitetan stil su stvari koje se bruse vremenom, takoreći same od sebe.

No, pre nego što se bacite u potragu za domenom i hostingom, treba da razmislite na sledeća pitanja:

  • Šta želim da postignem blogom? (zaposlenje, honorarni angažmani i projekti, populistički pristup struci…)
  • Ko su moji čitaoci? (stručna javnost – cilj vam je da vas primete vodeća imena iz vaše profesije, kolege vršnjaci, širi auditorijum – blog magazinskog tipa, ljudi kojima je potrebna pomoć, savet, informacije…)
  • Koliko vremena sam spreman da uložim? (stvaranje kvalitetnog bloga nije nešto što se dešava preko noći)

Odgovori na ova pitanja će vam pružiti jasniju sliku i viziju, pa prelazimo na sledeći korak, kako otvoriti blog. Na linku možeš naći apsolutno sve potrebne informacije kako otvoriti blog, i veruj nam da, uz malo strpljenja, čak i apsolutni početnik to može izvesti.

Sada prelazimo na glavno – kako prodati sebe, odnosno, kako preko bloga stići do posla iz snova.

#1 Prvi utisak

Potrebne su vam profesionalne fotografije. Njih ne mora da napravi profesionalac, ali je dobro da budu u „poslovnom fazonu“. Zaboravite na selfije, slike iz provoda ili sa odmora. Fotografije treba da vas predstave kao mladu, obrazovanu, ambicioznu i vrednu osobu.

#2 Ton obraćanja i stil pisanja

Bilo da ste pravne, ekonomske ili možda medicinske struke, odabir tema i stil pisanja treba da odišu samopouzdanjem i poznavanjem materije o kojoj pišete. Nemojte se ustručavati da date sopstveno mišljenje, ali isto tako, koristite strane izvore, oslanjajte se na istraživanja i statistiku.

#3 Povežite se s relevantnim medijima

Pronađite medije koji (između ostalog) izveštavaju o novostima i aktuelnostima iz vaše profesije. Ponudite im gostujuće članke u zamenu za link ka vašem blogu.

#4 Promocija na društvenim mrežama

Tekstove obavezno šerujte na društvenim mrežama, naročito na LinkedInu, u adekvatnim grupama, forumima i sličnim zajednicama. Kad smo god ovoga, obavezno „upeglajte“ svoj profil – on ne treba da izgleda šturo i sterilno, ali na njemu svakako ne sme biti ičeg potencijalno kompromitujućeg.

#5 Pratite konkurse

Počevši od multinacionalnih kompanija, pa do različitih fondova, kroz učešće u blogerskim konkursima možete ostvariti stipendiju, putovanje ili pak zaposlenje, o čemu redovno pišemo u rubrici konkursi.

Bonus saveti:

  • Povežite se s uticajnim imenima iz vaše struke i zamolite ih za učešće na blogu kroz izjave ili intervjue
  • Odgovarajte kulturno na komentare
  • Navedite svoj blog u CV-u, stavite na u potpis mejla i na svim društvenim mrežama
  • Pokažite slobodno nešto lično, kroz hobi kao što je sport, odabir knjiga i filmova
  • Podržavajte ideje i vrednosti u koje verujete (zaštita životne sredine, borba za ravnopravnost) i slobodno to obrazložite

Poslednje dve stavke reći će potencijalnom poslodavcu o vama mnogo više i bolje nego što biste sami rekli. Iako diploma, obrazovanje i iskustvo imaju značaja pri selekciji kandidata, ključno je ono „ZAŠTO“, tojest, u šta verujete, iza čega stojite, zašto se ovim bavite ili za nešto zalažete.

Svima koji su se odlučili na ovaj korak želimo uspešno blogovanje i karijeru i naravno – ne zaboravite da nam pošaljete link svog bloga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here