Beogradski džez festival osvaja Dom omladine Beograda!

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina / Jazz Celebration“!

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje!

Ove godine Beogradski džez festival poklanja publici više nego obično: umesto 5, trajaće 6 dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa, kao i sa mnoštvom džez sadržaja koji su planirani do oktobarske džez svetkovine. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, festival će se ponovo održati i u Kombank dvorani.

Veliko finale 35. Beogradskog džez festivala održaće se u Kombank dvorani, dok će festival u sali Amerikana Doma omladine Beograda zaviriti u uzbudljivu budućnost.

Program u Kombank dvorani otvara Mingus Big Band, prvi američki veliki orkestar na festivalu još od 1990. godine. Sastav prvoklasnih njujorških muzičara, pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju, ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa.

Saksofonista i flautista Čarls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i innovator. Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, vraća se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel.

Ponoćni program u Amerikani predstavlja najviše domete savremenog evropskog džeza. Francuski violinista Teo Sekaldi, sa sekstetom Freaks, ruga se klasičarskoj uglađenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajući, pak, i klasičarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost – iz ugla pank rokera!

Drugačiji sekstet Axes u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagua.

Poseban izazov festival nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera, koji će se predstaviti na ponoćnom programu u Amerikani, u subotu, 26. oktobra.

Peti put za redom organizuje se predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea.

Među odabranim učesnicima je ove godine mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve korake napravio upravo na festivalu (Big bend RTS i Serbian Jazz Bre!), a sada predstavlja kvartet sa norveškim muzičarima.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala već može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Prva promotivna cena vaučera je 3000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here