Ciklus tribina „Jugoslavija i emancipacija“ od februara u Domu omladine

Ciklus tribina „Jugoslavija i emancipacija“ koje će trajati celog februara u Domu omladine, počinje tribinom „Emancipacija i progres u YU umetnosti“, 7.februara od 19 časova, sala Amerikana.

U okviru tribinskog programa Jugoslavija i emancipacija koji tokom čitave 2019. godine realizuju Centar za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograd prvo predavanje će biti posvećeno emancipatorskim praksama i modelima progresa u jugoslovenskoj umetnosti, komparativno ukazujući na primere iz vremena Kraljevine Jugoslavije i iz SFRJ.

Tribine će voditi 
Miško Šuvaković, profesor primenjene estetike i teorije umetnosti koji  predaje na Fakultetu za medije i komunikacije. Bavi se teorijom i istorijom moderne i savremene umetnosti. Objavio je više knjiga na srpskom, slovenačkom, hrvatskom i engleskom jeziku.
Kroz životni vek koji je trajao nešto duže od 70 godina,Jugoslavija je menjala ne samo državna i društvena uređenja (Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, DF Jugoslavija, FNR Jugoslavija i SFR Jugoslavija), već je prolazila kroz brojne društvene procese koji su oblikovali i menjali svakodnevicu ljudi – bilo da je reč o mestu ili načinu na koji su stanovali, radili i obrazovali se (u detinjstvu ili odraslom dobu), ili da se radi o načinima na koji se provodilo slobodno vreme. Činjenica da je jugoslovenska država doživela krvavi kraj, kao i otvorena demonizacija i revizija jugoslovenske prošlosti koje su usledile, povod su za ciklus predavanja koja će publici ponuditi jedan mozaički pogled usmeren na modernizacijske i emancipatorske procese u Jugoslaviji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here