Trampa knjiga i stripova, besplatne radionice, filmovi i tribune na petom ČitamČitaš festivalu

Peti, jubilarni, festival knjige ČitamČitaš održava se ovog vikenda (7. i 8. oktobra) u Novom bioskopu Zvezda (Terazije 40). Festival će trajati oba dana vikenda od 13 do 22 časova, ulaz je besplatan, a pored tradicionalne trampe knjiga koja će trajati sve vreme prisutni će moći da učestvuju na besplatnim radionicama stripa i kreativnog pisanja, tribinama koje se bave knjigom ili revitalizacijom kulturnih prostora, gledaju filmove koji su nastali po knjigama, slušaju poznate iz domena kulture, sporta, medija koji čitaju svoje omiljene odlomke. Prvi put ovegodinena festival će biti organizovana i trampa stripova.

čitamčitaš

U okviru radionice „Poznati čitaju“, koja poćinje u 16 časova oba dana, javne ličnosti iz oblasti kulture, sporta i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Neki od njih su Filip David, Nađa Higl, Nada Šargin, Miloš Vlalukin, Slaviša Lekić, Marko Kon, Galeb Nikačević, Dušan Čavić, Vesna Dedić, Arsen Aresenović.

Ljubitelje sedme umetnosti obradovaće večernje projekcije filmova kao i tribina„Knjiga u svetu filma“ bavi se uvek zanimljivom i inspirativnom temom o odnosu književnosti i kinematografije. Tribina će se održatiu subotu u 7. oktobra 2017. U 17 i 30 u velikoj sali Novog bioskopa Zvezda i trudiće se da pruž iodgovor na pitanje mogu li ekranizacije knjiga ikada da dostignu original.
Učesnici tribine su kritičar Milan Vlajčić, profesor Predrag Mirčetić, reditelj Stefan Krasić i moderator Natalija Jovanović.

Tribina ’’Reanimacija – kulturaovde i dalježivi’’ baviće se tretmanom kulturnog nasleđa, a na tribini će govoriti Dr Milan Popadić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), Dr Višnja Kisić (NVO Evropa Nostra Srbija), arhitekta Rade Mrlješ (Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd), MA Mina Đukić (Novi bioskop Zvezda), moderatorkaje MA Milena Jokanović (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu). Polazeći od opštih stvari u vezi sa zaštitom nasleđa, od dobrih modela zaštite i njihove primenjivosti u Srbiji, preko evropskih iskustava Evrope Nostre, a onda i prakse i delatnosti nezavisne kulturne scene Srbije, kao i slučaja Kosančićevog venca, razgovorće se razvijati i učesnici će pokušati da pronađu zajednička rešenja i zaključke o najboljim načinima revitalizacije koji bi mogli biti primenjivi na ugroženim mestima.

Na radionici stripa “And… Here..We.. Go! – veza između filma i stripa “ prisutni će razgovarati o povezanosti stripa i filma, a imaće priliku da se i sami okušaju u kreiranju sopstvenog stripa. Radionicu će voditi Vladimir Vesović iz škole Stripa, ilustracije i koncept arta “ Đorđe Lubačev “, a održava se 7. oktobra od 13:30 časova.  Radionice su besplatne, a na njih se možete prijaviti putem zvaničnog mejla festivala: [email protected].

Novi Bioskop Zvezda ovog vikenda biće pretvoreno u mesto na kome se pored filmova slavi i čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. Cilj festivala je širenje kulture čitanja među svim generacijama i revitalizacija prostora od kulturnog značaja kroz popularizaciju knjige kao medija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here