Dan crvenih noseva – smehom protiv bolesti i siromaštva

Dan crvenih noseva (Red Nose Day), koji organizuje humanitarna organizacija Comic Relief, obeležava se na svake dve godine. Za cilj ima borbu protiv siromaštva, nasilja, zlostavljanja dece, HIV-a i svih ostalih globalnih problema jedinstvenim oružjem – zabavom i smehom.

Dan crvenih noseva
Dan crvenih noseva

Organizacija Comic Relief i Dan crvenih noseva

Comic Relief je britanska humanitarna organizacija koja je osnovana 1985. godine. Nju su osnovali scenarista Ričard Kurtis i komičar Leni Henri. Osnovana je kako bi se skupila sredstva preko teletona, kao odgovor na nemaštinu u Etiopiji. Njihov najvažniji projekat jeste upravo dan crvenih noseva.

Dan crvenih noseva se obeležava kako bi se podigla svest o svim globalnim problemima, koji pogađaju sve ljude, bez obzira na uzrast, pol, rasu, etničku pripadnost i seksualnu orijentaciju. Organizacija Comic Relief poziva sve ljude dobre volje, da na taj dan doniraju novac u humanitane svrhe, ili bar da kupe crvene noseve  koji se prodaju širom sveta. Ove godine Dan crvenih noseva održaće se 24. marta. Ovu akciju podržavaju i druge humanitarne organizacije, ali i veliki broj poznatih ličnosti. Stiven King, Rijana, Danijel Krejg, Ed Širan i mnogi drugi su se slikali sa crvenim nosevima.

Dan crvenih noseva
Poznate ličnosti koje su podržale akciju

Game Of Thrones mjuzikl

Naime, kako bi pozvali što veći broj ljudi da se uključe u akciju, 2015. godine britanski rok bend Coldplay i glumci iz serije Igre prestola (Game Of Thrones), su napravili satirični mjuzikl u trajanju od dvanaest minuta. Tekstove i muziku su pisali momci iz benda, dok su za pevanje bili zaduženi glumci.

Džon Snow (Kit Harington) u videu peva svojoj voljenoj divljanki Igrit (Rose Leslie), dok Tirion Lanister (Peter Dinklage) peva o tome kako je uspeo da ostane živ tokom svih šest sezona serije. Ovaj video na jutjubu je pregledan više od 30 miliona puta, i skupljeno je oko 20 miliona dolara zahvaljujući njemu.

Nastavak filma Love Actually

Uspešnost te akcije je navela ljude iz Comic Reliefa da i ove godine spreme nešto slično. Na internetu možete pronaći vest da se snima nastavak jednog od najpopularnijih Božićnih i romantičnih filmova, U stvari ljubav (Love Actually). Ponovo ćemo gledati Lijama Nisona i Tomasa Brodija-Sangstera koji su u filmu igrali oca Denijela i sina Sema. U projektu će učestvovati i ostali glumci, uključujući i Endrjua Linkolna, čije ime možda zvuči poznato. On je odigrao ulogu u jednoj od najpoznatijih scena u ovom filmu koje se verovatno svi sećate.

Dan crvenih noseva
U stvari ljubav

Da, to je Rik Grajms iz serije The Walking Dead. Najpoznatiji ubica zombija, čovek sa ledenim pogledom, koji „ne ubija žive ljude“. Šta neuzvraćena ljubav učini od čoveka…

Dan crvenih noseva obeležava se ne samo u Britaniji i Americi, već i u mnogim drugim zemljama. 2009. godine dan crvenih noseva je organizovan i u Srbiji, u okviru projekta „Ulica otvorenog srca“. Međutim, ta manifestacija nije bila povezena sa organizacijom Comic Relief.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here