Međunarodni festival džeza „Džezibar“ u Kraljevu

Sedmi po redu Internacionalni džez festivalDžezibar“ u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo održaće se od 30. juna do 2. jula ove godine. Na festivalu će nastupiti pet istaknutih inostranih sastava, što je najveći broj u istoriji manifestacije, kao i dva domaća ansambla. Prisustvo svim programima je besplatno.

Međunarodni festival džeza „Džezibar“ u Kraljevu

Festival će 30. juna u dvorištu „Francuske kuće“ otvoriti hrvatski duo Bow vs Plectrum – Gudalom protiv trzalice, koji čine mladi umetnici Filip Novosel (tamburica) i Tihomir Hojsak (kontrabas). Debi album doneo im je čak četiri nominacije za Porin, najznačajniju nagradu hrvatske muzičke zajednice. Na istom mestu biće postavljena i izložba fotografija „Džezibar – retrospektiva“, na kojoj će biti prikazani najzanimljiviji detalji sa festivala od njegovog osnivanja do danas.

Naredna dva dana program će se odvijati pod otvorenim nebom na Trgu Svetog Save.

U subotu 1. jula najpre nastupa dvanaestočlani sastav The Mambo Stars, naš najstariji i najuspešniji ansambl sa repertoarom orijentisanim ka latino muzici, sastavljen pretežno od članova Big benda RTS. U nastavku programa predstaviće se norveški kvartet Cortex, koji okuplja vodeće mlade umetnike sa savremene skandinavske džez scene. Predstaviće energičnu mešavinu bluza, fanka i avangarde natopljenu evropskim duhom. Veče završava kvartet Wacky Blues Professors, najpopularniji bluz sastav Slovenije, mešavinom originalnog repertoara i obrada bluz standarda.

Treće veče otvara novosadski sastav Majamisty Trio, jedan od najpriznatijih srpskih sastava u inostranstvu. Impresivne recenzije u svetskim džez magazinima odvele su ih dosad na koncerte u Austriji, Ukrajini, Velikoj Britaniji i SAD. Zvezda večeri i ovogodišnjeg izdanja „Džezibara“ je Đanluka Petrela, najbolji italijanski džezer srednje generacije i jedan od najcenjenijih svetskih trombonista. Predstaviće novi sastav „Trio 70s“ sa kojim ostvaruje mešavinu džez-fanka sedamdesetih, afrobita, hip-hopa i elektronike. Festival će biti zatvoren vrelim bluz-soul emocijama Rafaela Vresniga i njegovog The Soul Gift Band. Američki magazin Down Beat je virtuoznog Austrijanca čak tri puta nominovao za najboljeg orguljaša na svetu, što je retka privilegija za muzičare izvan Sjedinjenih Država.

Program ovogodišnjeg Internacionalnog džez festivala „Džezibar“ sastavio je Vojislav Pantić, beogradski džez kritičar i promoter.

Sve informacije o festivalu možete videti na sajtu Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here