Erasmus+ SerNor Youth Mingle 2019

 

SerNor Youth Mingle 2019 je projekat omladinske razmene, nastao saradnjom Evropskog omladinskog centra Vojvodine, Okruga Nordlanda i Opštine Bodø u Norveškoj, a u okviru  Erasmus+ programa  

Evropski omladinski centar Vojvodine – EOCV je omladinska organizacija koja deluje na teritoriji Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i Evrope, i ima izgrađenu stabilnu omladinsku platformu.

Od 2011. godine organizacija je podržana od strane Vlade Republike Srbije, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada i Evropske komisije gde smo od osnivanja realizivali preko 50 projekata i 200 aktivnosti.

Realizujemo aktivnosti iz aplikacije Grada Novog Sada, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019. na teritoriji svih 45 opština u Vojvodini. Takođe prošle godine naše udruženje je koordinisalo izradu krovnog strateškog dokumenta za mlade u Novom Sadu – Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada 2019. – 2022., dok u ovog godini vršimo i monitoring nad realizacijom aktivnosti i programa odobrenih Lokalnim akcionim planom za 2019. godinu.

Erasmus+ program omladinske razmene, SerNor Youth Mingle 2019 je projekat u koji su uključeni mladi iz Srbije i Norveške.

Srbija i Norveška imaju bogatu istoriju, koja je posebno isprepletena tokom perioda Drugog svetskog rata, gde su mnogi srpski (jugoslovenski) ratni zatvorenici poslati u Norvešku u radne logore.

Uslovi za ove ratne zarobljenike bili su užasni. Puno Norvežana sažalilo se nad njima i rizikovalo vlastite životima da im pomogne dajući im hranu i odeću. Ovo je stvorio je snažnu vezu između naše dve nacije.

Jedna od studijskih  poseta biće i poseta „krvnom putu“ u Saltdalu, gde je puno Jugoslovenskih ratnih zarobljenika stradalo, kao i obilazaki Jugoslovenskog groblja, na kom je sahranjeno je 1600 jugoslovenskih zatvorenika.

 

Glavni cilj ovog projekta je da mladi ljudi, omladinski radnici i donosioci odluka iz dve partnerske zemlje, učestvuju u transferu znanja i veština kroz niz aktivnosti fokusiranih na razvoj ličnih, društvenih i obrazovnih iskustava i veština.

 

Takođe, ciljevi projekta su i razvijanje ideja za zajedničke inicijative i ciljeve da kada se mladi vrate u svoja područja i zajednice i primenjuju iste, ali i deljenje iskustava, ideja i pristupa u podršci mladma, između omladinskih radnika i donosioca odluka

Projekat će uključiti edukativno putovanje mladih, koje će istraživati poslednje decenije istorije u oba regiona i zajedničku vezu između pitanja koje se tiču mladih i učešća mladih u lokalnom aktivizmu.

U okviru projekta SerNor Youth Mingle 15 mladih iz Vojvodine će imati priliku da u avgustu ove godine posete Okrug Norland, dok će u oktobru iste godine 13 mladih Norvežana provesti nedelju dana u Novom Sadu i upoznati se sa institucijama i istorijskim nasleđem Vojvodine.

Kroz dijalog, diskusiju, grupni rad i izgradnju odnosa, ispitivanje aktivizma tokom realizacije aktivnosti u Norveškoj i Srbiji, razmeniće se iskustva i ideje, što će rezultovati povratkom u lokalnu zajednicu sa planovima za poboljšanje i pozitivno uticati na okolinu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here