Film Kralj Petar Prvi

Premijera filmsko-istorijskog spektakla Kralj Petar Prvi održana je u Beogradu.

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj Petar Prvi Karađorđević sniman je prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića. 

Film Kralj Petar Prvi

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu,  Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

Film Kralj Petar Prvi
Foto: Promo

U snimanju filma i serije Kralj Petar Prvi učestvovali su Vojska Srbije i MUP Srbije, a za potrebe snimanja pravljeni su specijalni komadi oružja i topova.

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, je rekao da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

Film “Kralj Petar Prvi” je za mene važan zbog teme i veličine projekta, a takođe i po emotivnosti, jer je ovo debitantski film mog sina Petra. Ovaj film je takođe i čitanka, bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a, bogami, i rediteljski zanat. Već sam rekao da je ovo i možda moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše, siguran sam, po kvalitetu. Videćete, ovo je film za pamćenje, kazao je Lazar Ristovski.

Kralj Petar Prvi – glumci

Glumačku ekipu, pored jednog od naših najboljih glumaca, Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, popularni Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Iako uspešno završen, i sa najavljenom premijerom 5. decembra, sami počeci borbe za realizaciju filma nisu bili ohrabrujući. Glavni producent filma Lazar Ristovski je godinama pokušavao da pronađem sponzore i nije uspevao, što je ostavljalo poražavajući osećaj da jedna takva važna istorijska tema i lik kakav je kralj Petar Prvi ne nailazi na pozitivan odziv.

Ipak, posle šest godina borbe da ova važna tema srpske istorije dobije novčanu podršku, uspelo se u tome i rad na filmu je krenuo sa posebnim entuzijazmom.

Iako je od samog početka ekipa morala da snima zahtevne scene po nepovoljnim klimatskim uslovima i nepristupačnim terenima, samo snimanje je filmskoj ekipi pružalo i neke od najlepših iskustava.

Naime, na snimanjima širom Srbije ekipi su svuda prilazili ljudi, meštani koji su pričali kako su im u tom istorijskom periodu stradali preci, i ostali na Kajmakčalanu, Albaniji ili nekim od bojišta iz Prvog svetskog rata.

Između ostalog, i zbog ovoga je taj deo srpske istorije, tako važan a skoro zaboravljen, zaslužio da dobije ovakav film.

Scenario

Reditelj Petar Ristovski, iako je ovo njegov prvi veliki igrani film, u snimanje je ušao hrabro, okupivši oko sebe odličnu ekipu. Scenario su, po knjizi Milovana Vitezovića, pisali, pored Petra, Mihajlo Milovanov, Vladimir Ćosić i Vlada Simić, dok je muziku komponovao Miodrag Miki Cicović, vođa benda Straight Mickey and The Boyz, višegodišnji saradnik reditelja.

Petar Ristovski je ranije rekao da je u ovaj film ušao sa veoma visokim umetničkim i produkcijskim zahtevima, i da su sva ispunjena. Takođe, zbog lika samog kralja Petra koji je bio veoma vezan za svoj narod, Petar je i ostalim istorijskim ličnostima u filmu prilazio kao običnim ljudima, jer, prema njegovim rečima, samo tako je mogao da ih uzdigne u mit. U filmu se, pored lika kralja Petra Prvog, pojavljuju i Petar Bojović, Stepa Stepanović, Nikola Pašić, vojvoda Putnik. Pored najpoštovanijih oficira iz ovog perioda srpske istorije, ravnopravne uloge su dodeljene ratnicima i običnim ljudima iz naroda kroz čiju se vizuru većinski pripoveda priča ovog filma.

Ovaj veliki filmski spektakl, u godini kada se u svetu obeležava 100 godina od pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, će biti najveća srpska posveta i podsećanje na herojske dane našeg naroda i njegove borbe za slobodu, a prema rečima Lazara Ristovskog, film “Kralj Petar Prvi” i jeste napravljen u slavu Srbije i patriotskog osećanja srpskog naroda, koje je jedno vreme bilo potisnuto i negativno konotirano.

PODELI
Portal Mladi
Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

1 KOMENTAR

 1. Milovan Vitezović je 1994. godine izdao i napisao roman. Vitezovićev roman je objavljen na osam jezika-italijanskom, engleskom, grčkom, ruskom, francuskom, rumunskom, švedskom i esperatu.
  Uloge će tumačiti: Lazar Ristovski kao Kralj Petar I Karađorđević, Milan Kolak kao Marinko Spasojević, Ivan Vujić kao Momčilo Gavrić, Radovan Vujović kao Života Radojčić, Danica Ristovski kao Makrena Spasojević, Aleksandar Vučković kao Kralj Aleksandar I Karađorđević, Marko Todorović kao Princ Đorđe Karađorđević, Miona Marković kao Princeza Jelena Karađorđević, Marko Baćović kao Nikola Pašić, Tanasije Uzunović kao Vojvoda Radomir Putnik, Branko Jerinić kao Vojvoda Stepa Stepanović, Svetozar Cvetković kao Vojvoda Živojin Mišić, Nebojša Kundačina kao Vojvoda Petar Bojović, Ljubiša Savanović kao Pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, Radoje Čupić kao General Pavle Jurišić Štrum, Ivan Isailović kao Major/Vojvoda Vojislav Tankosić, Dragan Marjanović kao Pukovnik Milivoje Stojanović Brka, Nebojša Vranić kao Doktor Svetislav Simonović, Ivan Marković kao Zdravko Vulović, posilni Kralja Petra I Karađorđevića i mnogi drugi.
  Priča o Kralju Petru I Karađorđeviću i Makreni Spasojević koja je tražila svog sina jedinca Marinka u Albaniji. Makrena je zamolila kralja da pronađe svog sina Marinka da mu preda vunene čarape, koje mu je majka isplela.
  Milovan Vitezović je po ovom romanu, proširujući ga, ispisao scenario za film i seriju od 10. epizoda.
  RTS će 2019. godine emitovati seriju o Kralju Petru I Karađorđeviću sa Lazarom Ristovskim.
  Projekat filma i serije „Kralj Petar Prvi” je zasnovan na motivima Milovana Vitezovića „Čarape Kralja Petra” u produkciji Zilion Film Lazara Ristovskog i u režiji njegovog sina Petra Ristovskog biće premijerno prikazan 5. decembra u Sava Centru i u Kombank Areni i u svim bioskopima.
  Svaka čast! Neka ti je sa srećom Care Lazo legendo!
  Ja jedva čekam da pogledam film o Kralju Petru I Karađorđeviću u bioskop Kruševac.
  U filmu, pored lika Kralja Petra I Karađorđevića i njegovih sinova Kralja Aleksandra I Karađorđevića i Princa Đorđa Karađorđevića koje će tumačiti Lazar Ristovski, Aleksandar Vučković, Marko Todorović, pojavljuju se Nikola Pašić koga će tumačiti Marko Baćović, Vojvoda Radomir Putnik koga će tumačiti Tanasije Uzunović, Vojvoda Stepa Stepanović koga će tumačiti Branko Jerinić, Vojvoda Živojin Mišić koga će tumačiti Svetozar Cvetković, Vojvoda Petar Bojović koga će tumačiti Nebojša Kundačina, General Pavle Jurišić Štrum koga će tumačiti Radoje Čupić, Pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis koga će tumačiti Ljubiša Savanović, Major/ Vojvoda Vojislav Tankosić koga će tumačiti Ivan Isailović, Pukovnik Milivoje Stojanović Brka koga će tumačiti Dragan Marjanović i Momčilo Gavrić koga će tumačiti Ivan Vujić. Oni su najveći srpski junaci i srpski rodoljubi koji su se borili i dali život za slobodu otadžbine Srbije u Prvom svetskom ratu.
  Neka im je večna slava i hvala!
  ŽIVEO KRALJ! ŽIVELA PRAVOSLAVNA KRALJEVINA SRBIJA!
  Bez Kralja ne valja!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here