Gostovanje pozorišta  “Kosztolányi Dezső” u Bitef teatru

U IME GOSPODA

Predstava U ime Gospoda održaće se u petak, 15. marta u 20h, u Bitef teatru.

Predstava je brutalno politički nekorektna scenska akcija. Upotrebljava novu političku paradigmu – smemo da budemo loši momci. Da li to znači da je pozorište “Kosztolányi Dezső” naglo skrenulo na desno? Proverite.

Levo-liberalni koncept ne postoji. Izmišljaju ga lenjštine i desnica, koja vapi za neprijateljem.  Predstava je odbrana judeohrišćanske… to jest hrišćanske Evrope. Po cenu samouništelja. Po cenu uništenja demokratije, kao jedinog vida društvene i ljudske slobode.  Cilj je gurati se prema rubu…. Niko nije u pravu, samo mi. Naš način života je neprihvatljiv za nadolazeću versku kulturu. Nema spasa. Sem obračuna sa onim drugim. I sa samim sobom. Izbeglice su dobre, dok ih ne gledamo izbliza. Volimo ih, dok su zatvoreni u stare ciglane kao ilegalne prihvatne centre. Dok nas ne koštaju. Islam nam prija dok letujemo u Egiptu.

Nema više tolerancije. Došlo je vreme da prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo.

Predstava, na granici Evrope, baš na mestu gde se nalazi čuvena mađarska ograda, sukobljava dve velike religijske kulture… Koje se prave da se ne poznaju… I koje se ne poznaju, sve dok se ne ugledaju kroz nišan snajpera. Ni mi ih ne prepoznajemo. Dok nam ne uđu u spavaće sobe.

A u svemu tome stoji čovek. Taj. Pojedinac. Individua. I mora da zauzme stav.

Reditelj: Andraš Urban
Dramaturg:Kata Đarmati
Koreograf, scenski pokret: Vedrana Božinović
Vizuelizacija: Andraš Urban
Kompozitor: Irena Popović
Izrada scenografije:Željko Piškorić
Kostim: Marina Sremac
Savetnici: Dr. Zoltan Šagi psihijater, Dr. Zoltan Devavari historičar
Igraju: Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš, Emeše Nađabonji

POKROVITELJI: Grad Subotica,  Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Fondacija Betlen Gabor, Nacionalni fond za kulturu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here