Jedno od najtrusnijih područja na svetu: SAN ANDREAS

Grad San Andreas i pored svoje lepote predstavlja „veliku geološku grešku Kalifornije“. Zbog rasedline na kojoj se nalazi, a koja u geologiji predstavlja pukotinu u zemljinoj kori, susedne stenovite ploče se trle jedna od drugu, izazivajući brojne elementarne nepogode, najčešće zemljotrese.

Poznato je da zemljotresi predstavljaju dokaz da je ispod zemljine kore nastala jedna vrsta stresa ali je u ovom slučaju, zbog horizantalnog pomeranja ploča, odnosno pojavljivanja manjih zona u kojima se ploče ukleštaju i tako može proći i decenija dok se otpor ne otpusti, taj stres mnogo duže traje. Zbog toga se zemljotresi mnogo češće javljaju, prouzrokujući na taj način veliku štetu.

Šta je zapravo rasedlina San Andreasa?

Ona predstavlja jedan granični šav između dveju velikih ploča zemljine kore, američke i pacifičke. Ove dve ploče se pomeraju već 140 miliona godina! Posmatrana iz svemira, ova rasedlina izgleda kao uska dolina, duga oko 700, 800 milja. Zbog trenja koje nastaje, dolazi do mehaničke napetosti unutar zemljine kore i tako nastaju žestoki potresi. Nažalost oni su mnogo puta bili praćeni i velikim brojem žrtava, a jedan od takvih se desio u Los Anđelesu 1906. godine, kada je gradom danima besnela vatra i uništeno je oko 28 000 objekata. Zbog ovih razloga, nijedna druga rasedlina se ne posmatra toliko često, a čitav tim naučnika pokušava i dalje da objasni ovu pukotinu. Meri se čak i najmanji pokret zemljine kore, bilo kakav šum ili nepoznat zvuk.

Izvor: www.earthquakecountry.org

Predviđanja na velikom ekranu – istina ili zabluda ?

Inspirisan dešavanjima u ovom gradu, reditelj Bred Pejton je na velike ekrane ove godine u maju doneo film pod nazivom San Andreas. Iako su dešavanja u filmu možda više fantazija nego stvarnost, pojavila su se mnoga pitanja o stvarnoj mogućnosti da se tako nešto i desi. Mnogi su negativno reagovali kada je film pušten u bioskope, jer su naravno stvari u filmu predimenzionisane, kao što je visina cunamija i njegov nastanak koji se vezuje upravo za ovu rasedlinu. Mnogi naučnici su potvrdili da je tako nešto nemoguće i da stvaranje kanjona odnosno velike pukotine, kao i jačine zemljotresa jednostvano nije zamislivo. Istina je da niko nije zaista ostao ravnodušan i pored svih „filmskih mana“.

Da li je i pored svih redovnih posmatranja i izučavanja ova rasedlina ipak može imati faktor iznenađenja i prirediti filmsku katastrofu? U to niko zaista ne može biti siguran dok šeta ulicama u kojima nijedna svetiljka ne stoji u ravni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here