Kako fakultetski sistem jede vreme studentima

Kao i većina institucija, i fakultetski sistem ima svoje disfunkcionalnosti. Kada sistem na fakultetima ne funkcioniše kako je predviđeno, najviše gube studenti. A ono što najviše izgube jeste vreme koje im je dragoceno kako bi stigli da obave sve što se od nih očekuje.

fakultetski sistem

Ono što studentima najviše smeta i što je najočiglednije jesu dugi redovi na fakultetskim šalterima. Popunjavanje bespotrebnih primeraka istog formulara. Mislim da je to gubljenje vremena i za studente i za zaposlene, a ponajviše za studente, jer čekamo po tri-četiri sata ispred šaltera, rekla je Dragana studentkinja Fakulteta političkih nauka.

Ovo je česta pojava na svim fakultetima, ali različiti su uzroci dugih redova ispred šaltera. Konkretno, na FPN-u kažu da su dve šalterske službenice premalo za fakultet koji prima 500 studenta po generaciji. S druge strane, na nekim fakultetima nemaju ovakve probleme.

Šalteruše su nam odlične. Nema tolike gužve, a ova za naš smer je povremeno prijatna, pa nije nikakav problem, kaže Dejan student sociologije sa Novosadskog univerziteta. Međutim, Dejan je ispričao da se onda na drugim mestima izgubi vreme. Ne znam koliko je gubljenje vremena, ali pošto smo raspoređeni u dve grupe, prva ima predavanje do 11:15, a druga do 13:30 i onda nas spajaju opet na sat i po, pa onda dele na dve grupe. I desi se da sediš po dva sata i nemaš šta da radiš. Tako je, recimo, bilo prošle godine. Dešavalo se isto prošle godine par puta da šef odseka, koji nam drži neka predavanja, ne dođe uopšte. Lik se ne najavi, sekretarica ne zna šta se dešava, a mi čekamo, pošto nekad zna i da zakasni pola sata. Na ispitima se nekad čeka dosta. Jednom se dogodilo da sam čak 6-7 sati čekao.

Veliki broj studenata, pogotovo na „društvenjačkim“ fakultetima, se požalilo na ispite na kojima gube najviše energije, ali i na vreme koje se ne nadoknađuje sa dve guarane. Međutim, neki profesori su uveli sistem zakazivanja odgovaranja na ispitima. Studenti se upisuju na listu i tako unapred otprilike znaju kada će odogovarati. Ni ovaj sistem nije savršen, ali skraćuje vreme čekanja na maksimalnih 3 sata.

fakultetski sistem
Neki, opet, smatraju da rana predavanja na fakultetima oduzimaju previše vremena studentima. Gubimo vreme ujutru na predavanjima. Dođemo pospani i neproduktivni, a neki dođu samo da pročitaju novine, priča Lazar sa Pravnog fakulteta u Beogradu. Lazar smatra da je za to uzročnik Bolonjski sistem prema kome se studentima daju bodovi za banalne stvari kao što je prisustvo, time su studenti naterani da dolaze na fakultet, a suštinski za tim nema potrebe, jer ionako sve piše u knjigama.

Studenti se slažu da nije uvek lako pronaći vreme za sve obaveze, a svako izgubljeno na neki od gore navedenih načina može biti stresno. Zato smatraju da treba pronaći rešenja koja će pomoći da se stvore uslovi za što bolje i efikasnije studiranje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here