Konferencija Uradimo već danas nešto za bolje sutra

„Svet o kome sanjamo je onaj u kome svaka mlada osoba ispunjava svoje potencijale i živi budućnost kakvu zaslužuje i nije obeležena svojom prošlošću”, ističu osnivači udruženja “Moj krug”, prvog i jedinog udruženja mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja u Istočnoj Evropi.

Osnivači ovog jedinstvenog udruženja i predstavnici partnerskih organizacija predstavili su na završnoj konferenciji projekta „Mladi koji napuštaju zaštitu kao podrška deci i mladima u sistemu alternativne brige“ rezultate prvih 6 meseci rada “Mog kruga”, kao i ciljeve i buduće planove udruženja, sa željom da se briga o mladima, posebno iz ranjivih grupa, kada su  na početku samostalnog života, stavi u fokus društvene brige, jer kvalitetna podrška u ovoj fazi života za sve mlade je od izuzetnog značaja. Pored toga, predstavljen je i prvi projekat udruženja “Moj krug” – kamp za mlade iz sistema alternativne brige, “Moje sutra”, koji je uz podršku FICE Srbija i SOS Dečijih sela Srbija realizovan na Divčibarama u avgustu tekuće godine.

„Naša uloga je da osnažimo mlade u ostvarivanju i ispunjavanju njihovog punog potencijala. Takođe, želimo da radimo na zagovaranju za prava mladih“, istakao je Denis Ćulahović, predsednik ovog jedinstvenog udruženja, na konferenciji, održanoj u četvrtak, 04.10, u Domu omladine Beograda.

Pored osnivača udruženja “Moj krug”, na konferenciji su učestvovali predstavnici organizacija FICE Srbija i SOS Dečija sela Srbija, Centra za porodicni smestaj i usvojenje Beograd, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine i Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd, kao i mladi koji napuštju socijalni zaštitu.

Projekat „Mladi koji napuštaju zaštitu kao podrška deci i mladima u sistemu alternativne brige“ sproveli su FICE Srbija i SOS Dečija sela Srbija, sa ciljem podrške mladima koji izlaze iz sistema alternativne brige. Jedan od rezultata projekta je i osnivanje i rad udruženja “Moj krug”.

Udruženje “Moj krug”, kao prvo i jedino udruženje mladih koji su odrasli bez roditeljskog staranja u Srbiji, zalaže se za podršku mladima, posebno onima koji napuštaju sistem alternative zaštite, promenu slike o mladima iz sistema alternativne zaštite, osvešćivanje društva, razvoj veština za početak samostalnog života i promovisanje zdravih životnih stilova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here