Lansiranje nove internet prezentacije Muzeja Jugoslavije

Muzej Jugoslavije u petak 6. oktobra 2017. godine lansirao je novu internet prezentaciju prilagođenu savremenim trendovima virtuelne muzejske komunikacije i novom vizuelnom identitetu. Projekat je pripreman od prošle godine u saradnji sa agencijom Degordian, definisanjem nove strukture na osnovu detaljne analize našeg tadašnjeg sajta i najboljih praksi u svetu. Nov sajt učiniće dostupnim osnovne informacije o lokaciji, cenama ulaznica, radnom vremenu na različitim uređajima, od mobilnog telefona do računara i to na dva pisma i dva jezika: ćirilici, latinici, srpskom i engleskom jeziku. 

novi sajt muzeja jugoslavije

Jasan i informativan, vebsajt se nalazi na adresi www.muzej-jugoslavije.org i fokusiran je da na dve ciljne grupe: posetioce izložbi i programa, koji žele da dobiju brze i tačne informacije, pa je sajt izuzetno pregledan sa jasnim smernicama o programu i muzejskom kompleksu (kalendar događaja na određeni dan, detaljna mapa svakog objekta sa izložbama i programima) i istaživače, kojima je dostupan sav audio i video materijal sa konferencija i pratećih programa Muzeja Jugoslavije, kao i publikacije u digitalnoj formi.
Kao posebna specifičnost može se izdvojiti interaktivna hronologija istorije Jugoslavije i istorijat Muzeja. Na jednoj vremenskoj osi izdvojeni su najznačajniji događaji od formiranja države 1918. do njenog raspada 2008. godine, dok su paralelno sa ovim, na osi ispod prikazana turbulentna dešavanja (koja su u direktnoj vezi sa društvenim promenama u državi) tokom postojanja institucija iz kojih je nastao Muzej Jugoslavije.

Posebno je značajno što će po prvi put posetiocima biti omogućeno istraživanje fonda Muzeja, gde se pored fotografija i osnovih podataka o muzejskim predmetima mogu naći i kraće izjave kustosa. Pri izradi sajta smo se trudili da učinimo vidljivim i one aktivnosti u muzeju koje se odvijaju van očiju publike pa se može informisati o restauratorsko-konzervatorskim poduhvatima naših kolega i najnovijim akvizicijama. U okviru internet prezentacije Muzeja pokrećemo i blog na kome ćemo objavljivati tekstove vezane za naš rad, ali i za teme kojima se Muzej Jugoslavije bavi.

Pored svih novina sajt sadrži i standardne delove muzejske veb-prezentacije: uvid u muzejsku kolekciju, opciju zakazivanja vođenih tura po muzejskom kompleksu, kao i posebne delove za komunikaciju sa nastavnicima osnovnih i srednjih škola, roditeljima, studentima i novinarima.

Naredni korak u razvoju sajta je formiranje virtuelne prodavnice, koja će omogućiti da svi sadržaji iz naše suvenirnice budu dostupni za internet prodaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here