Skratite sebi let i naučite nešto novo

Sada se LETEĆI PONEDELJAK fino odomaćio u našoj rubrici i na našem portalu, i to nas tera da idemo dalje, pa smo ovog puta mi i Play travel spremili još jedan tekst sa zanimljivostima o letećem prevoznom sredstvu i onom što nas čeka tamo gore. 

Jedna, letnja sezona putovanja je iza nas, ali sada nam dolazi i ona zimska, i nema ničeg više iscrpljujućeg od čekanja u redovima pasoške kontrole ili sedenja na onim klizavim aerodromskim sedištima dok čekate na vaš već uveliko zakasneli ili, ne daj Bože, odloženi let. Ima tu prilično prostora za ćaskanje i ubijanje vremena, a mi ćemo vam dati neke zanimljive šlagvorte za razgovor.

 

* Piloti i kopiloti moraju da jedu različite obroke

U slučaju da je nekome od njih dvojice otrovana hrana, moraju da jedu različito. Takođe, pilot obično jede obrok prve klase, a kopilot onaj iz ekonomske. Prednosti hijerarhije.:)

* Šanse da doživite avionsku nesreću su bukvalno astronomski male

Aviofobiju, strah od letenja, ima mnogo ljudi. Možda će u rešavanju pomoći činjenca da je rizik za prosečnog čoveka 1 u 11 miliona. Uporedite to sa rizikom od 1 u 5 hiljada da poginete u automobilskoj nesreći i već bi trebalo da se osećate bezbednije u vazduhu.

* Ali, ako se već plašite – birajte sedište bliže repu aviona

Oni koji sede u zadnjem delu aviona imaju 40% više šansi da prežive nesreću.

* Širom sveta, avio industrija zaradi oko 640 milijardi dolara

Samo u Americi, 600 avio kompanija napravi godišnje prihod od 175 milijardi.

* American Airlines je smanjio troškove tako što je svaku salatu “skratio” za jednu maslinu

Direktor kompanije, Robert Krandal, je 1980. godine napravio ovaj dogovor i tako kompaniji uštedeo 40.000 dolara godišnje.

* Uz pomoć belog traga koji avioni ostavljaju za sobom, možemo predvideti vreme

Ako je trag tanak i kratkotrajan, to ukazuje na nisku vlažnost vazduha i lepo vreme. Kada je trag debeo i dugo se vidi na nebu, to može biti rani pokazatelj da će biti oluje.

* Nemoguće je otvoriti vrata aviona u sred leta

Kada poleti, stvara se veći pritisak unutar aviona nego napolju. Da bi se otvorila vrata, prvo moraju da se povuku pa tek onda da se gurnu, što bi i jakim ljudima predstavljalo problem u uslovima velikog pritiska.

* Najposećeniji aerodrom na svetu je Hartsfild-Džekson Atlanta Internacionalni aerodrom

95,5 miliona putnika i 930 hiljada letova svakodnevno stavljaju ovaj aerodrom na vrh liste, iako novi Dubai World Central aerodrom pretenduje da preuzme počasno mesto. Očekuje se da će ova građevina od 32 milijarde dolara uskoro dostići broj od 160 miliona putnika godišnje.

Usput, ovo su takođe dobri načini da započenete razgovor s nekim ko vam se sviđa.

Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here