Multimedijalni spektakl ansambla “Kozaci Rusije” 19. aprila pred publikom u Sava centru!

Državni ansambl ruskih kozaka „Kazaki Rossii“ iz grada Lipecka, jedan od najboljih profesionalnih plesnih ansambala u Rusiji, nastupiće u Beogradu 19. aprila od 20 časova u Velikoj dvorani Sava centra. Koncert organizuju Dom omladine Beograda i Sava centar, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a ulaznice su u prodaji po cenama od 800, 1000, 1200 i 1500 RSD na blagajnama Ticket Vision i Sava centra.

Državni ansambl ruskih kozaka „Kazaki Rossii“ osnovan je 1990. od strane umetničkog rukovodioca ansambla, koreografa i narodnog umetnika Rusije, Leonida Milovanova. Aktivni je član Petrovske akademije nauka i umetnosti, a dugi niz godina bavi proučavanjem istorije kozaštva i tradicije kozačkih narodnih igara i muzike. Član je Komisije za pružanje državne podrške i razvoj jedinstvene kozačke kulture u Savetu pri kabinetu Predsednika Ruske Federacije za pitanja kozaštva. Čuvena ruska tradicija scenskog nastupa, visoki standardi plesa, lepota i temperament kozaka, sa savremenim pristupom u kreiranju koncertnih programa, glavna su obeležja ovog ansambla, koji je sa uspehom nastupao na scenama širom sveta.

Od samog početka kozaci su služili caru kao čuvari granica Rusije. Zbog toga ih odlikuju posebna energija, velika ljubav prema životu i slobodi, autentična kultura, ovaploćena u muzici i igri. Upravo to inspirisalo je Milovanova da osnuje ovaj ansambl, za koji je osmislio sve scenske koreografije, polazeći od autentičnog folklora iz različitih oblasti Rusije koje nastanjuju kozaci. Program koji će predstaviti domaćoj publici u Sava centru, zato se može nazvati enciklopedijom života kozaka širom Rusije – od reke Dona do Crnog mora, od Sibira do Dalekog Istoka – predstavljenom u efektnoj scenskoj formi. Sa posebnom pažnjom  su odabrani i uklopljeni predivni kozački tradicionalni i stilizovani kostimi i raskošne haljine, detalji, frizure – sve u cilju da nastup izgleda kao veličanstveno umetničko ostvarenje. Vatrena duša kozaka predstavlja jedinstven spoj igre, muzike, pesama, akrobatike i setnih nostalgičnih zvukova – ona je suština nastupa ansambla „Kazaki Rossii“, sastavljenog od pravih majstora na svim poljima ruskog folklora, i njihovog jedinstvenog vatrometa igara, pesama i instrumentalnih kompozicija.

Danas su “Kozaci Rusije” jedan kompletan stvaralački entitet, koji čine balet, hor, orkestar, dečja vokalna i koreografska grupa. Imaju krojačnicu i obućarsku radnju, studio za snimanje, svoje vozilo – sve što je neophodno da bi realizovali svoje koncertne programe, koje sa ogromnim zadovoljstvom i radošću prezentuju publici.

Igre i pesme ansambla iskrene su kao duša njihovog folklora, pune su tuge, hrabrosti, nade, ljubavi i strasti. Naša publika svakako će prepoznati numere kao što su “Kozački ples”, “Hoperski Kozaci”, “Crne obrve”, “Okršaj igrača”, i naravno, nezaboravnu “Kaljinku”, koja uvek predstavlja emotivni vrhunac večeri. Ipak, glavna tačka ovog spektakularnog nastupa svakako je Veliki kozački ples u kome se koriste specijalne sablje od titanijuma – od kojih zaista lete varnice!

Ne propustite ovaj nezaboravni multimedijalni spektakl, u kome tradicija susreće budućnost!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here