Novi Sad kroji Budućnost Evrope!

Edukativne i cirkuske radionice, izložbe i festivali, knjiga i strip, muzika i film, pozorište i igre i još brojne aktivnosti obeležiće maj u Novom Sadu. Najmlađi sugrađani, osnovci, srednjoškolci, studenti, omladina Novog Sada, imaće prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kulturnoj slici grada.

To je fokus nove platforme „Budućnost Evrope“ projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u okviru koje nas očekuju brojni događaji, različitih organizacija i kulturnih ustanova, a osim toga, Novi Sad će ugostiti i omladinu iz raznih zemalja Evrope, koji će ovde predstaviti svoje stvaralaštvo i povezati se sa vršnjacima.

Program otvara međunarodna konferencija „Budućnost Evrope“ koja će se održati 9. maja u kulturnoj stanici Svilara, gde će se predstaviti mladi iz 14 organizacija širom Evrope. Oni će prezentovati mišljenje njihovih sugrađana o budućnosti Evrope i promenama koje žele da se dese.

Deo platforme biće i tradicionalni koncert „Ritam Evrope“  koji već 13 godina organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad, povodom Dana pobede nad fašizmom.

Takođe, u organizaciji SKCNS 7. maja biće održana Izložba plakata povodom Dana pobede nad fašizmom, koja će prethoditi svečanom otvaranju.

„Budućnost Evrope“ u kulturnim stanicama

U kulturnoj stanici Svilara biće organizovan Forum teatar „I šta ćemo sad“, u okviru kog će biti predstavljen program „Evropsko mentorstvo“ namenjen srednjoškolcima i studentima. Posetioci će imati prilike da prisustvuju radionici koju organizuje OPENS 2019 „Omladinski aktivizam u zajednici“ i programu OPENS: Radna soba: „Sve(t) na dlanu“ o mogućnostima, stipendijama i programima za usavršavanje mladih, ali i da čuju iskustva drugih.

Pored toga, biće održana i predstava „Povuci potegni“. Predstava pokreće temu evroskepticizma kroz fantastičan pristup 25 mladih učesnika koji su na predstavi radili uz vođenje pozorišnih stručnjaka trupe „Drž ne daj“.

Još jedan zanimljiv događaj ovog maja u Novom Sadu biće i „Forum kreativna Evropa“ koji „Novi Sad 2021“ realizuje u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa u cilju izučavanja i prezentacije novih metoda međunarodne kulturne saradnje.

Svilara će, takođe, biti domaćin i izložbe studenata Akademije umetnosti, brojnih radionica, a ugostiće i hor Univerziteta Arkansas „Skola Kantorum“ koji ima slavnu istoriju, dugu više od 50 godina.

Što se tiče kulturne stanice Eđšeg, ona će posebno biti zanimljiva najmlađim sugrađanima zbog edukativno-likovnih radionica, kao i radionica cirkusa. Nastup će održati i orkestar „Dobri ljudi“ ŠOSO „Milan Petrović“, koji čine mladi sa invaliditetom i koji koriste „Soundbeam tehnogiju“, a biće organizovan i koncert „Nova srpska muzika za harmoniku – bajke za decu“ kao deo  4. Internacionalnog festivala Eufonija. Na istom mestu krajem maja biće održani i Dani Izraela, u okviru kojih će nastupiti hor jevrejske opštine „Hašira“, a biće i projekcije izraelskih filmova.

Eđšeg će biti i mesto dva festivala: „Dani fantazije“, dvodnevnog festivala epske i naučne fantastike, posvećen svim ljubiteljima društvenih i video igara, knjiga, stripova, filmova i TV serija sa datom tematikom, a u okviru kog će biti organizovani turniri, radionice i predavanja.

„Festival mladih neafirmisanih umetnika“ biće prilika da mladi slikari, fotografi, muzičari, pesnici široj publici predstave svoje radove.

U obe kulturne stanice za sam kraj maja rezervisano je svojevrsno druženje sa komšijama povodom obeležavanja Svetskog dana komšija.

Ovo nije sve što se tiče festivala, pogotovo kada su u pitanju najmlađi pošto će u holu Sportskog centra Slana bara biti organizovan „Teatar na dar 2019“ – festival kratkih pozorišnih formi za decu Udruženja „Novosadski kutak“. Deo platforme „Budućnost Evrope“ biće i Festival optimizma „Junior i baby Exit“ sredinom maja, kao i Zmajeve dečije igre koje će, tradicionalno, biti održane početkom juna.

Platforma „Budućnost Evrope“ deo je projekta „Novi Sad 2021“, a u okviru ove platforme, tokom maja biće otvorena i tri konkursa: za predstavnike nezavisne i javne kulturne scene, za projekte saradnje naših umetnika sa Temišvarom, Evropskom prestonicom kulture 2021. godine i za sufinansiranje četiri projekta koji su dobili finansiranje iz programa Evropske unije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here