Od iniciranja do saradnje: EXIT nastavlja sa podrškom Omladinskoj prestonici Evrope

Danas je u Novom Sadu potpisan Protokol o saradnji između EXIT fondacije i Omladinskog saveza udruženja Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, čime se u 2019. godini ozvaničila dugogodišnja saradnja između dve organizacije. Nakon što je kao nosilac projekta inicirala kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope i istu dovela u finale, EXIT fondacija je dalje vođenje procesa prepustila omladinskim organizacijama Novog Sada, koje su gradu donele istorijsku titulu koju obeležavamo ove godine.

„Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je naš grad ove godine Omladinska prestonica Evrope. EXIT od samog početka daje intenzivnu podršku OPENS-u, od iniciranja kandidature, preko promocije na Exitovim festivalima i drugim projektima širom regiona, dok će u šampionskoj godini ova podrška biti maksimalna. Očekuju nas tri jako važne godine za Novi Sad: 2019. naš grad je Omladinska prestonica Evrope, 2020. ćemo u velikom stilu obeležiti 20 godina EXIT festivala, dok će 2021. Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. EXIT će uložiti ogromne napore da ove važne titule i jubileje iskoristi ne bi li imidž Novog Sada u svetskim okvirima i broj turista koji posećuju naš grad podigli na nivo o kojem smo ranije mogli samo da sanjamo“ istakao je Dušan Kovačević, osnivač EXIT festivala.

„Već i sam naš program podrazumeva saradnju sa Exitom i to kroz aktivnost EXIT otvara vrata, tako da je potpisivanje memoranduma o saradnji bio logičan naredni korak. Jedan od razloga zbog kojih je Novi Sad i postao Omladinska prestonica Evrope je upravo zbog velike podrške iz regiona, kao i planova i programa koji povezuju mlade u čitavom regionu, a EXIT nam je, svojom podrškom, regionalnim imenom i festivalima, logičan partner,“ rekao je koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Prvi u nizu događaja kojim se proslavlja titula biće svečano otvaranje Omladinske prestonice Evrope u novosadskoj Sinagogi u subotu, 26. januara, posle čega će u nastavku večeri uslediti žurka u Velikoj dvorani SPENS-a. EXIT je kroz konkretnu pomoć u organizaciji i obezbeđivanju inostranih izvođača podržao ovaj događaj na kojem će nastupiti zvezde koje su prošle godine nastupale na glavnoj bini EXIT festivala. U pitanju su superpopularni britanski hitmejker Jax Jones, francuski rock-dance duo Ofenbach i turski house DJ Mahmut Orhan. Regionalnu podršku događaju daće beogradske rok legende Van Gogh, popularni soulmen Marko Louis, te sarajevski sastav Helem Nejse.

U toku 2019. godine, OPENS će se, baš kao i u 2018. predstaviti mladim ljudima iz regiona i celog sveta događajima u organizaciji EXIT tima – Festivalu 84 na Jahorini, Sea Staru u Umagu, kao i Sea Dance Festivalu. OPENS će se promovisati i kroz druge projekte u kojima učestvuje EXIT, kao što je „Youth Heroes“, kampanja koja promoviše pozitivne uzore u društvu, zatim „Youth Fair“, zajednička regionalna inicijativa koja Balkan pozicionira kao jednu od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu, ali i kroz brojne druge Exitove projekte i kampanje.

Vrhunac saradnje i promocije biće realizovan na samom EXIT festivalu. Po uzoru na prethodne dve godine, zona koja okuplja organizacije civilnog sektora iz celog regiona će opet poneti naziv OPENS State of EXIT zona, gde će biti predstavljene brojne teme od društvenog značaja. U okviru festivala nastupiće i pobednik muzičkog takmičenja „OPENS Karavan“, koje će tokom prve polovine 2019. godine biti organizovano širom Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here