Odobren projekat Svetionik znanja

Projekat „Svetionik znanja“ odobren je od strane Ministarstva omladine i sporta i  novoj 2018. godini. Tim Organizacije srpskih studenata u inostranstvu osmislio je projekat 2016. godine, a prvi put ga realizovao 2017. godine.

Projekat će se promovisati i realizovati u saradnji sa partnerskim organizacijama iz 15 lokalnih zajednica u Republici Srbiji: Beograd, Valjevo, Varvarin, Vršac, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Majdanpek, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Ub, Čačak i Šabac. Namenjen je učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola u Srbiji, uključujući i osetljive grupe. Pored aktivnosti na lokalnom nivou, srednjoškolci će imati priliku da se pripreme za rad na projektima na Divčibarima, kao i da ih predstave na Zlatiboru.

Projekat se sastoji od obrazovnog i takmičarskog dela koji teku paralelno. Tokom oba dela,
lokalne timove srednjoškolaca predvodiće koordinatori iz partnerskih organizacija.
Zadatak samog projekta jeste da se povežu srednjoškolci iz cele Srbije (60 srednjoškolaca
iz 15 lokalnih zajednica), umreže, obuče, u cilju osmišljavanja i implementacije njihovih
projekata iz pet oblasti, usmerenih na lokalne probleme, kao i daljeg aktivnog učešća u
društvu i podsticanja na usavršavanje ličnih i profesionalnih veština. Na ovaj način,
mladima se omogućava da pruže maksimalni doprinos u rešavanju problema njihovih
lokalnih zajednica koje oni najbolje poznaju.

Srednjoškolci će biti podeljeni u 15 timova, od kojih svaki ima svog mentora koji ih priprema, prenosi svoje iskustvo, pomaže i koordinira radom svog tima. Mentori će nastojati da im na što bolji način pomognu kroz posebne veb seminare da predstave konkretan lokalni problem u određenoj oblasti primenjujući različita znanja. Takođe, srednjoškolci će imati priliku da čuju predavanja i diskutuju sa stručnim predavačima
i trenerima. Ono što će biti novina ove godine jeste i učešće učesnika iz prethodne generacije, kako bi oni kao alumnisti pomogli što boljem osmišljavanju i što boljoj realizaciji projekata.

Ministarstvo omladine i sporta i ove godine finansira i sufinansira programe i projekte od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora koje sprovode udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi. Sami projekti imaju za cilj omogućavanje pružanja podrške i doprinosa mladih u rešavanju problema i potreba lokalnih zajednica širom Srbije, ukazivanje na značaj procesa sticanja ličnih, socijalnih i radnih veština među mladima, kao i promovisanje vrednosti i negovanje kulture volontiranja i aktivizma mladih.

Za više informacija o projektu, otvaranju konkursa za srednjoškolce i mentore, kao
i brojne druge aktivnosti, pratite naš sajt i društvene mreže koji će uskoro biti
dostupni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here