Otvaranje Međunarodnog kongresa Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Beograd će drugu godinu za redom okupiti najveće svetske stručnjake u domenu održive i energetski efikasne arhitekture, koji će se domaćoj arhitektonskoj javnosti predstaviti od 5. do 7. oktobra na Drugom međunarodnom kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST u Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su organizatori na konferenciji za medije.

Prvog vikenda u oktobru, na dvodnevnoj arhitektonskoj manifestaciji, najrazličitija iskustva i znanja preneće 10 poznatih arhitekata i dizajnera koji dolaze iz 10 zemalja sveta. Jedan od najvećih stručnjaka u oblasti pasivnih kuća,dr Benjamin Krick iz čuvenog Passivhaus instituta govoriće o procesu sertifikacije i neophodnim kriterijumima koje jedna kuća mora da ispuni da bi se smatrala pasivnom, potrebnim ulaganjima i kasnijim benefitima dok će dizajnerka Adital Ela iz Izraela predstaviti predmete za svakodnevnu upotrebu napravljene od prirodnih materijala kao što su zemlja i biljna vlakna. Ovo je samo deo onoga što vas očekuje, najavljeno je na konferenciji za medije.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanisitčko delo mora biti održivo u svim segmentima u procesu projektovanja, planiranja i izgradnje, organizatori su okupili eksperte koji će kroz svoja predavanja, radionice i izložbu  predstaviti održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala, čime je potenciran i osnovni zahtev održivosti, a to je očuvanje prirodnih resursa – zemlje, Predavači na Kongresu su Benjamin Krick (Nemačka), Alexandros Vaitsos (Grčka), Karen McEvoy (Irska), Sinus Lynge (Danska), – Robert Konieczny (Poljska), Adital Ela (Izrael), Marco Casagrande (Finska), Milan Tomac (Slovenija),  Davor Mateković (Hrvatska), Jovan Mitrović (Srbija).

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, paralelno se održavaju  dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektima i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Casagrande i Karen McEvoy.

Organizatori su ove godine pripremili interesantan prateći program, pa će učesnici Kongresa u pauzama između predavanja imati priliku da voze bicikl ulicama Kopenhagena. Virtuelnu vožnju prestonicom Danske omogućila je Ambasada Danske u Srbiji.  Oba dana Kongresa, ekskluzivno će biti prikazana projekcija dokumentarnog filma BIG TIME o profesionalnom i životnom putu jednog od najuspešnijih mladih arhitekata današnjice Bjarke Ingelsa iz danskog studija BIG.

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+, Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend i Građevinsko arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu.

Kongres su podržale Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Republike Poljske u Srbiji, Ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut.

PODELI
Milan Ristić
Tim lider organizacionog tima Portal Mladi mail: [email protected] Student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu na osnovnim akademskim studijama politikologije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here