Peta generacija vitezova od kulture

03.06.2018. Beograd.Kampanja „Kultura na DAR 5“ svečano je završena dodelom priznanja i prikazivanjem nagrađenih filmova i fotografija u rezidenciji ambasadora Kraljevine Norveške u Beogradu.

Na početku svečanosti se u ime Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu prisutnima obratila otpravnica poslova gospođa Janne Marit Knutrud i naglasila koliko je važna briga o kulturnoj baštini, dok je koordinatorka projekta Alisa Kockar objasnila šta je to Društvo za akademski razvoj radilo na ovom polju.

U prvom delu ceremonije dodeljene su nagrade za poseban doprinos kulturi i to onima koji su uz kampanju od njenog nastanka, kao i onima koji su u svojim lokalnim sredinama prepoznati kao aktivisti i borci za očuvanje kulturne baštine Srbije. Dobitnici su: Dejan Kreculj (nastavnik iz Kovina), Nataša Miljanović (nastavnica iz Šida), Lea Kockar (maturantkinja iz Zrenjanina), Aleksa Teodorović (učenik iz Sremske Mitrovice), Selomir Marković Sele (čuvar spomen-kompleksa na Čegru), Muzej afričke umetnosti, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Nikole Tesle, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradska filharmonija, Radio Televizija Caribrod i Milan Simonović (prvi koordinator kampanje Kultura na DAR).

Drugi deo svečanosti bio je posvećen pobednicima pete sezone, pa su tako nagrade dobili Tatjana Romanov (za film Zaboravljeni divovi ravnice), Miroslav Mitić i Ivan Mančić (za film Čegarski bol), Igor Jovanović (za film Sećanje na 21. oktobar), Stefan Lazarević (za fotografiju Međ šljivama Srbija – baština nekulture), Nenad Ostojić (za fotografiju Srpski seljak), Ivan Mančić (za fotografiju Kosidba na Rajcu) i Stefan Lazarević (za najpopularnije delo pete sezone kampanje – film 150 godina postojanja Resavske biblioteke. Poslednje dve nagrade uručene su Danilu Krloviću – Kontrazenu (autoru maskote kampanje) i Vuku Boričiću (učeniku iz Niša koji je osmislio ime maskote).

Zahvalnice i simbolične nagrade dobili su i svi učesnici, zahvaljujući darodavcima kampanje: Portal 013 info, Adrenaline Escape Rooms, Ambasada Kraljevine Norveške, Arhipelag,Beogradska filharmonija,Britannica Niš – škola engleskog jezika,Čigoja štampa,Dario Tenžera,Dereta,Dom kulture Studentski grad,Donum Box,IK Strahor,Jahting klub Kej,Jugoslovensko dramsko pozorište,Kolačić Sreće, Zadužbina Ilije M. Kolarca,Kreativni centar,Kulturni centar Zrenjanina,Kulturni kišobran,Muzej afričke umetnosti,Muzej grada Beograda,Muzej Jugoslavije,Muzej Nikole Tesle,Muzej savremene umetnosti,Narodna biblioteka Srbije,Narodni muzej u Beogradu,Narodni muzej Niš,Narodni muzej Valjevo,Papa Jo photostudio,Portal Mladi,Pozorište lutaka Niš,Radio-televizija Caribrod,Radio-televizija Vojvodine,Sezam Book,Turistička organizacija Vojvodine,Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Portal Zrenjaninski.

Nakon grupne fotografije, usledio je koktel u dvorištu Rezidencije ambasadora Kraljevine Norveške. Društvo za akademski razvoj najavilo je kratku pauzu, a zatim početak priprema za novu sezonu – Kulturu na DAR 6.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here