Počinje 14. Festival internacionalnog studentskog teatra FIST

Datum Isteka: 18/05/2019

 

U petak 10. maja od 20h, premijerom predstave “Sol na rane” u Zvezdara teatru, biće svečano otovren četrnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra FIST. Ovogodišnji festival održaće se pod sloganom “Samospoznaja” i trajaće od 10. do 17. maja u više beogradskih pozorišta, a svi programi biće besplatni.

Selekciju glavnog takmičarskog programa ove godine čini jedanaest studentskih predstava koje su nastale u okviru pozorišnih akademija iz Velike Britanije, Italije, Slovačke,  Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije. Nagrade za najbolje predstave donosi žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci – reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sužnjević i dramaturg Dejan Prćić.

,,Veoma smo ponosni što ćemo i ove godine imati priliku da ugostimo preko dvesta gostiju iz inostranstva, koji će se tokom 7 festivalskih dana upoznati sa Beogradom i našom kulturom. Ove godine, po prvi put, sproveli smo regionalni konkurs za dramski tekst, osnove za premijeru predstave koja otvara festival. Za pobednički tekst odabrali smo “Sol na rane” koji potpisuje Tea Matanović, studentkinja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predstavu režira Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa Fakulteta Dramskih Umetnosti’’ – izjavila je PR festivala Marija Kovačevič.

U nedelju, 12. maja od 12h, simboličnim puštanjem balona na Terazijama, svečano će bitit otvoren i deo festivala FISTić, koji je namenjen najmlađoj publici. Fistić je festival dečijih pozorišnih predstava koji se održava u Pozorištu lutaka ,,Pinokio’’.  Ove godine Fistić će otvoriti predstava ,,Dan kada sam naučila da letim’’ reditelja Patrika Lazića, koja počinje u 18h. Ove godine ambasadorka festivala biće Sandra Silađev, poznatija kao ,,Dinja’’, koja će i svečano otvoriti festival. Festival će trajati do utorka 14. maja, a najmlađe očekuju i kreativne radijonice.

Pored glavnog programa i Fistić festivala, festival FIST razvija i edukativne sadržaje koji će se sprovoditi u okviru FIST LAB prostora, za čije potrebe će se izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića. Ovde će se tokom trajanja festivala održati interaktivna radionica “DRAMA QUEEN” koja pod temom samospoznaje povezuje pitanja identiteta baveći se dreg umetnošću, kao i druga predavanja iz oblasti dramskih umetnosti.

Predstave se izvode u beogradskim pozorištima među kojima su Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Pozorište na Terazijama, Beogradsko dramsko pozorište, Dom omladine Beograda, Bitef teatar, UK Vuk. Celokupan Fist festival je u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta Dramskih Umetnosti, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.

PODELI
Nađa Stojanović
Studentkinja prve godine na smeru menadžment na Fakultetu organizacionih nauka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here