Počinje koncertna turneja Le Tour de SAX širom Srbije

Međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience i Francuski institut u Srbiji vas pozivaju na koncertnu turneju Le Tour de Sax. Turneja će ove godine biti održana po drugi put i to u periodu od 7. do 12. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Subotici, Somboru i Vršcu. Publika širom zemlje imaće priliku da čuje jednog od najboljih džez saksofonista nove generacije iz Francuske Batista Erbena i našeg poznatog džez pijanistu Ivana Aleksijevića.

Koncertna turneja Le Tour de Sax ima za cilj da publici širom Srbije nizom koncerata dočara magični zvuk saksofona. Misija Francuskog instituta, Société Générale Srbija i festivala Belgrade SAXperience je da koncertnom turnejom decentralizuju velike kulturne događaje koji se uobičajeno odigravaju u prestonici.

Osim koncerata, značajan segment turneje Le Tour de Sax je edukacija mladih saksofonista izvan Beograda. Partneri festivala, kulturni centri i muzičke škole širom Srbije koji će ugostiti Le Tour de Sax daće puni doprinos razvitku projekta kroz organizovanje susreta sa francuskim umetnicima u cilju razvoja kulturne medijacije i diversifikacije publike festivala.

Organizatori turneje su Udruženje saksofonista Srbije i Francuski institut u Srbiji, podržani od strane Société Générale Srbija.

Nakon nominacije za Victoires du Jazz 2013. godine sa prvim albumom Brother Stoon, Batist Erben je snimao sa muzičarima kao što su Keit Braun, Aldo Romano, Esit Esit i Džef Tejn Vots, Kalisto kvartet i Žan-Šarl Rišar, Stefan Gijom i Vensan David. Među poznatim umetnicima sa kojima svira i nastupa širom sveta su: Glen Feris, Alan Žan-Mari, Ralf Bouven, Donald Braun, Keni Geret, Žan Tusan, Mark Gros, Stiv Vilson, Džejms Karter, Geri Smulian, Markus Gilmor, Stefan Belmondo, Arši Šep, Žan-Mišel Pilk i Deril Hol. Trenutno prati Šarla Aznavura. Rođen je u Šartru, učio je da svira saksofon kod Žan-Luj Munijera, a zatim džez kod Žilijena Loro, Žan-Žaka Rulmana i Žan-Šarla Rišara. Tokom studija na Konzervatorijumu za muziku, u džez klasi Rikarda del Fra, upoznao je Andrea Sekarelija, koji ga je odveo u studio da snimi svoj prvi album Brother Stoon. Svirao je u prvom delu nastupa Dion Vorvik na Olimpiji (2012) u duetu sa Pjerom de Betmanom. Njegov drugi disk Interférences, sa muzičarima kao što su Benžamin Enok, Maksim Fužer, Silvan Romano i Reno Gensan, objavljen je 2015. godine. Predaje i drži majstorske kurseve širom sveta.

Ivan Aleksijević je član Big Benda od 1997. godine. Sarađivao je sa mnogim renomiranim umetnicima domaće i svetske džez scene, među kojima su Duško Gojković, Jo Miković, Randy Brecker, Ack Van Royen i mnogi drugi. Ivan Aleksijević svira i u manjim sastavima kao što su Balkumba Tribe, Ex Tempore Orchestra, Rambo Amadeus Band sa kojim nastupa na festivalima širom Evrope. Takođe radi i kao studijski muzičar i piše muziku za pozorište, film i televiziju. Živi u Pančevu, ne zato što mora, nego zato što voli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here