Preko prakse do posla u trgovačkom lancu „METRO Cash & Carry“

Kompanija „METRO Cash & Carry“, najveća veleprodajna kompanija u Srbiji od 2005. godine i jedan od najvećih svetskih trgovinskih lanaca, objavivši konkurs za stručnu praksu u okviru različitih odeljenja pružila je priliku mladima da se okušaju kao praktikanti u ovoj velikoj kompaniji i upoznaju sa njenim radom. U saradnji sa AIESEC-om praktikante su regrutovali na Career Days-u, a kada se ukazala potreba i slobodno mesto za praksu usledio je odabir kandidata, selekcija CV-ijeva, a nakon toga i intervjui sa odabranim kandidatima.

Kako saznajemo od vođe projekta Jelene Stuparević, jako veliki broj kandidata se prijavio za obavljanje stručne prakse, najveći broj iz želje da stekne neko stručno znanje i da ono što je naučio na fakultetu primeni u samom poslu. Ono što nas je posebno zanimalo jeste šta su mladi dobili ovom praksom u „METRO“ kompaniji, na šta smo od vođe projekta dobili sledeći odgovor:

  • „Svaki student koji dođe na praksu u kompaniju „METRO“ ima priliku da se razvija kroz rad i ima pristup svim operativnim podacima koji su mu neophodni za obavljanje svakodnevnih zadataka. Uz njih su mentori koji ih podržavaju u tome, podstiču njihovu kreativnost, samostalnost i podržavaju njihov razvoj. Na početku, naravno, svaki student prođe određeni trening koji podrazumeva upoznavanje sa procesima u distributivnom centru, kako bi spoznao vezu između distributivnog centra i odeljenja u kojem radi. Na taj način zaokružuje jednu celinu, a kada zna tu celinu može da usmeri svoje znanje na pravi način. „METRO“ je trenutno jedina kompanija na našem tržištu koja sprovodi ovakav način praksi.“

Jelena Stuparević, vođa projekta METROKoliko je ovo odlično ukazana prilika mladima od strane kompanije „METRO“ saznali smo od Ivane, devojke koja je pohađala praksu, a na kraju završene prakse i zaposlena u odeljenju nabavke. Ona je, dok su još trajale master studije, dobila priliku da započne praksu u ovoj velikoj kompaniji, što je za nju bilo veliki izazov koji je sa oduševljenjem prihvatila. Od Ivane smo saznali kako je tekao proces biranja kandidata; da je poslala svoj CV HR službi nakon čega je usledio intervju na kojem su prisustvovali zaposleni iz HR-a i dvoje zaposlenih sa odeljenja nabavke, a nakon kraćeg procesa usledio je i drugi intervju gde je dobila konkretan zadatak – problem za koji je sama morala da osmisli rešenje, što je bila odlična prilika da stečeno znanje na fakultetu primeni u praksi. Kao odgovarajući kandidat ubrzo je krenula na praksu, na kojoj se, verujemo, odlično pokazala jer je dobila ponudu da ostane u kompaniji kao stalni zaposleni.

Koliko je naučila za vreme trajanja „METRO“ programa praksi rekla je:

  • „Naučila sam mnogo. Pre „METRO“-a sam bila na još par praksi, ali ono što „METRO“ posebno izdvaja jeste sam taj pristup koji zaposleni imaju prema praktikantima. Od samog starta sam se osećala kao deo tima, bila sam uključena u veliki broj zadataka, što je veoma važno jer tako mnogo brže ulazimo u posao i stičemo nova znanja.

Za upoznavanje sa radom i onim šta se od nje očekuje bio je zadužen njen mentor, Aleksandra Korica, koju smo i pitali za konkretnu ulogu mentora u formiranju novozaposlenog. Dobili smo obrazloženje da je prvenstveno potrebno uraditi analizu zaposlenog, da se uvide njegovi kvaliteti i potencijali na kojima će se najviše raditi, da mentor nije tu samo da radi na razvoju stručnih veština već i da podržava zaposlenog, jača njegovo samopouzdanje, daje smernice i učestvuje u njegovom daljem razvoju. Mentor dozvoljava zaposlenom da obavlja samostalno zadatke uz određene sugestije i pomoć, nakon čega uvek mora da usledi „feedback“ koji mora biti objektivan, iskren i da sadrži konstruktivne savete, a ono što je posebno važno jeste da između mentora i novozaposlenog postoji poverenje, kako bi zaposleni imao slobodu da iznese svoje mišljenje, stavove i da daje sugestije. Ivanina mentorka Aleksandra nam je otkrila da je veliki izazov, ali i zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima jer pokazuju otvorenost za nove načine poslovanja, volju za radom i izazovima, a kao takvi pokazuju i spremnost za rad na sebi.

Ono što je posebno istakla kada je „METRO“ i dolazak novozaposlenih u pitanju jeste to što novi radnici stiču mogućnost da najkvalitetnije moguće postave svoje poslovne temelje, da takvo utemeljeno znanje i veštine primene u daljem radu, i ono što je najvažnije – „METRO“ im omogućava da se dalje kontinuirano usavršavaju u svom poslu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here