Roberto Ćuli
 i Abecedarijum pozorišta 
u Bitef teatru

Povodom obeležavanja trideset godina rada Bitef teatra u martu mesecu, jedan od najznačajnijih, ali i najprovokativnijih reditelja našeg vremena Roberto Ćuli dolazi u Beograd, kada će predstaviti svoj leksikon „Moj abecedarijum pozorišta” 1. aprila u Bitef teatru.

Kosmopolita italijanskog porekla, koji od 60-tih živi u Nemačkoj, gde je radio kao pozorišni reditelj u Gotingenu, Kelnu, Berlinu, Minhenu, Hamburgu, Dizeldorfu, Madridu, Istanbulu i Teheranu, a kao direktor vodio Šaušpil Keln, 1980. godine osnovao je Teater na Ruru.

Miljenik beogradske pozorišne publike, čije predstave su osvajale Bitefove, nagrade publike i nagrade lista Politika, ne propušta priliku da istakne značaj godina koje su „pripadale” Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, Bitefa pre raspada Jugoslavije kao najboljeg festivala na svetu koji je suštinski uticao na rad Teatra na reci Rur.

„Šta smo tamo upoznali i doživeli, te susrete i razgovore, kako smo bili primljeni, kako su o nama pisali, sve to nam je dalo snagu da nastavimo da radimo”. R. Ćuli

Filozof po obrazovanju, zagovornik je umetnosti improvizacije, kao osnovne ljudske slobode, revoltirano opredeljen protiv realističkog prikazivanja i negujući ideju o gledaocu kao aktivnom učesniku koji intelektualno učestvuje u predstavi pokušavajući istovremeno da pronađe alternativnu stranu stvari. 

Pozorište je prostor slobodne izvođačke prakse, kao i mesto dijaloga i instrument za promenu sveta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here