Studentski dom, dom po meri svakog studenta.

Fakultetski život, mnogi kažu nije isti ako ga niste proživeli u domu. Grad Beograd može se pohvaliti velikim brojem domova koji omogućavaju kvalitetan i zdrav  život studentima iz unutrašnjosti naše zemlje.

Pred mladog čoveka, brucoša stavljeni su mnogobrojni izazovi na samom početku studija.Trenutak kada napušta siguran roditeljski dom predstavlja novo važno poglavlje u knjizi zvanoj život. Sa koferom punim ambicija, želja, novopečeni Beogradjanin kreće u akademski život. Iza svoji leđa ostavio je detinjstvo i uspomene, a ispred sebe ugledao stazu kojom će koračati do konačnog cilja- DIPLOME. Na tom putu naići će na prepreke, izazove, biće mu potrebni sati učenja, usvajanja znanja i veština. Svakako je važno da studije proteknu u dobroj  atmosferi. Grad Beograd i ustanova Studentski centar danas raspolažu sa jedanaest studentskih domova.

Studentski dom
Foto : Ivana Petković

Studentski domovi u Beogradu:

 • Studentski grad
 • Kralj Aleksandar I
 • Studentski dom Žarko Marinović
 • Studentski dom Karaburma
 • Studentski dom Vera Blagojević
 • Studentski dom Patris Lumumba
 • Studentski dom Slobodan Penezić
 • Studentski dom Rifat Burdžević
 • Studentski dom 4. april
 • Studentski dom Mika Mitrović
 • Studentski dom Košutnjak

Našu priču o studentskim domovima počinjemo od jedinstvenog i najvećeg na Balkanu Studentskog grada. Smešten u Novom Beogradu u  ulici Tošin bunar 143-151 ovaj dom, predstavlja jedan od najtraženih domova  među studentima. U okviru kompleksa nalaze se četiri doma sa po dva krila. Na ulasku u svaki dom nalaze se portirnice koje omogućavaju dvadesetčetvoročasovni nadzor. Akademcima različitih fakulteta omogućen je smeštaj u preko hiljadu soba u okviru ovog zdanja. Ovde se brine o svakom detalju. Kompleks poseduje i crkvicu posvećenu Svetom Jovanu Zlatoustom. Odlukom Vlade Republike Srbije od 2011. godine pravo na useljenje u ovaj dom imaju i studenti drugih zemalja koji žele da univerzitetsko znanje steknu u našem gradu.

Svoje utiske o životu u ovom domu prenele su nam Marija Marković apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta i njena cimerka Aleksandra Ristić. Imali priliku da čujemo kako je izgledalo prvo iskustvo sa domom koje je sa nama podelila Marija:

Na vest da ću ostatak studija provesti u studentskom domu nisam prihvatila sa oduševljenjem. Sa suzama u očima stigla sam u svoj novi životni prostor. Tada sam upoznala Aleksandru i kroz dane koji su dolazili shvatila da je ovo iskustvo zaista posebno i neponovljivo. Odlučila sam da do kraja svojih studija moj dom bude baš Studentski grad.

Studentski dom
Čuvene klupice. Mesta sastanka mnogih studenata. Foto : Ivana Petković

Kada živite u domu morate brzo da se navikavate, organizujete, nemate mnogo izbora. Primer za to je i prva noć koju je Aleksandra odspavala na jakni umesto na jastuku. Učite da stvarate kompromise i razvijate toleranciju . Za kratko vreme jedna drugoj postale su porodica. Uključene u svaki segment života, dele dobro i loše. Kažu da se ovde teško kriju emocije i da svi zajedno proživljavaju određene životne situacije. Život u domu ne bi menjale, jer kako kažu ovde se osećaju sigurno, rasterećeno bez brige o plaćanju računa ili bilo kakvoj popravci. Za to je zaduženo osobljedoma broja dva.

Studentske dane pamtiće po odličnoj zabavi, pozitivnoj energiji koja se oseti u svakom ćošku doma. Najlepše žurke su one koje su počele spontano, a najčešće se završavale rano u zoru. Život u domu doneo im je bolje akademske rezultate. Atmosfera u domu tokom ispitnih rokova doprinosi boljem učenju. Studente možete videti u citaonicama. Broj čitaonica omogućava da svi kvalitetno savladaju gradivo.-ističe Marija. 

A kada se indeksi napune desetkama vreme je za zabavu i opuštanje. Ovaj studentski kompleks to svakako omogućava. Pored bioskopa, kafića pozorišta, sportskih terena tu je i čuvena Mezoteka gde se četvrtkom organizuju najbolje studentske žurke. Posetioci ovih žurki nisu samo stanari ovog doma. Uprava Studentskog grada često organizuje zajedničko gledanje  svi važnijih sportskih događaja, posebno kada igraju  naše reprezentacije.T ada zaista možete osetiti jedinstvenu energiju. Tokom toplih prolećnih i letnjih dana studente možete zateći i u prostranim parkovima, punim zelenila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Ivana Petković

Kao prednosti života u domu Aleksandra i Marija ističu i ukusne obroke koje za studente priprema ljubazno osoblje restorana ovog doma. O njihovoj medicinskoj zaštiti brinu lekari studentske poliklinike. Teško smo mogli da čujemo neku manu ovog doma, ipak kao nedostatak navode odustvo tople vode u večernjim satima.

Široke i lepe organizovane sobe. Foto : Ivana Petković

Dan diplomiranja sve je izvesniji, pa samim tim i odlazak iz doma o kom pričaju sa tugom. Ipak rado će se sećati svih zajedničkih dogadjaja, jer kako kažu život u domu, znači svakodnevnu ekskurziju. Svakako da jutra neće biti ista kada jednog dana ne budu delile zajedničku sobu.

Studentski dom

Iz čuvenog studenjaka selimo se u Dalmatinsku ulici. U toj ulici nalazi  autentični ženski dom Vera Blagojević II. Dom poseduje šesdeset sedam soba. U krugu doma nalazi  park sa klupama, koji pruža predah od studentskih obaveza. Studentkinje doma jedan i doma dva zajedno mogu koristiti sve sadržaje koji se nalaze u okviru ovog kompleksa.

Kristina Jakimenko, budući diplomirani filolog sa radošću je pričala o tome kako je biti stanarka ovog doma. Kao prednost života u domu ističe nezavisnost, bolje studentske rezultate, prijateljstva, iskustvo koja je ovde stekla. Ovaj dom omogućava i takozvane samice, jednokrevetne sobe koje se na studentskoj raspodeli brzo dodele. Ženski kolektiv omogućava veće razumevanje i saosećajnost.

Život u domu me je promenio. Postala sam komunikativnija, lakše stupam  u prijateljske odnose. Naučila sam da cenim sebe. Za život u domu odlučila sam se, jer je i sa materijalne strane mnogojednostavnije– kaže Kristina.

Zadovoljna je uslovima koji ovaj dom pruža. Posebno je značajno, jer kako kaže ne gubi mnogo vremena na odlazak na fakultet. Takođe svi gradski sadržaji su joj dostupni. Vrata doma otvorena su u svakom trenutku za prijatelje i rodbinu stanarki.

Studentkinje ovog doma hrane se u restoranima koji se nalaze u blizini kao sto su Đušina ili Kralj Aleksandar I. Takođe u zdravstvenoj zaštiti brinu lekari studentske poliklinike u Krunskoj ulici. Kao i Studentski grad  i ovaj dom ima besplatan internet koji omogućava lakše studiranje i ispunjavanje studentskih obaveza. Tokom ispitnih rokova studentkinje možete sresti u čitaonicama ili pronaći u sobama.

Ipak ovom domu potrebna je rekonstrukcija, posebno kada je drvenarija i instalacije u pitanju. Studentkinje bi volela da se kroz različite predloge uključe u neko buduće renoviranje.

Samo par ulica iznad nalazi se jedan od najtraženijih i po svojoj arhitekturi poseban dom Kralj Aleksandar I. Smesten u Bulevaru Kralja Aleksandra ovaj dom studentima pruža blizinu svih značajnih sadržaja koje Beograd pruža. Dobra lokacija doma omogućava i blizinu fakulteta.

Na vratima ovog doma sačekala nas je Natalija Radojević studentkinja Učiteljskog fakulteta.

Studentski dom Kralj Aleksandar I.

Prednost ovog doma je dobra lokacija, prostrane sobe, ljubazno osoblje i prijatan život koji sam dobila sticanjem statusa stanarke ovog doma. Posebno mi se dopada to što nas redovno kontorlišu kako bi život u domu bio na najvišem nivou. Možda bih kao manu ovog doma izdvojila male čitaonice i nedostatak prostorija za druženje. Ovaj period svog života pamtiću po druženju na terasi, pesmi, smehu, novim prijateljima, komičnim situacijama-  ispričala nam je Natalija.

Marija i Aleksandra-prijateljstvo za ceo život. Foto : Ivana Petković

Mnogi domovi bili su mesta sastanka ljubavnih parova. Prijateljstva razvijena ovde pretvarala su se u porodice, kumstva. Na hiljade studenata prošlo je kroz ove domove, a u narednim godinama biće dom nekih budućih akademaca.

I možda bih kao zaključak ove priče mogla da kažem da sam na trenutke pozavidela mojim sagovornicama, jer su svoje najlepše studentske dane provele na ovakav način. I kada sve ovo prođe biografije postanu bogatije za zvanja ostaće anegdote i uspomene, bezbrižne fotografije i nasmejana lica na njima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here