Studentski krediti – kako do njih i kako se vraćaju?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svake godine, od 1. do 31 oktobra, raspisuje konkurs za dodelu studentskog kredita. Tokom deset meseci isplate, korisnici dobijaju oko 8 500 hiljada dinara mesečno. U daljem tekstu pročitajte kako možete konkurisati, i pod kojim okolnostima možete biti oslobođeni vraćanja kredita.

Uslovi za dobijanje studentskog kredita

Pravo da konkurišu, imaju studenti državnih visokoškolskih ustanova, upisani po prvi put na studije prvog, drugog ili trećeg stepena. Pored toga, moraju biti državljani Republike Srbije čije se školovanje finansira iz budžeta, i ne smeju biti u radnom odnosu.

Korisnicima se kredit isplaćuje u deset jednakih mesečnih rata, preko studentskog tekućeg računa ovlašćene banke. Trenutno je to UniCredit banka, gde uz indeks i ličnu kartu možete besplatno otvoriti studentski tekući račun. Isplate nema za mesec jul i avgust.

Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu: prethodnog uspeha u školovanju (opšteg uspeha u srednjoj školi za studente I godine, odnosno broj ostvarenih ESPB poena za starije studente) i socio-ekonomskog statusa porodice. Bodovanje je detaljno razloženo u samom konkursu koji nadležno ministarstvo objavljuje na svom sajtu (konkurs za 2017.).

Kandidati iz osetljivih društvenih grupa se posebno rangiraju.

Za kredit ne možete konkurisati ako ste korisnik nekog drugog kredita koji može biti raspisan na lokalnom nivou ili od strane neke fondacije.

Da biste dobili kredit potrebno je da imate i žiranta. To je osoba koja će na sebe preuzeti obavezu da otplaćuje kredit u slučaju da Vi to iz nekog razloga prestanete. Ova izjava uz potpisivanje menice je neopoziva.

studentski krediti

Potrebna dokumentacija za dobijanje studentskog kredita

  • prijava
  • uverenje o upisanom zimskom semestru i postignutom uspehu (overava fakultet)
  • uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period januar-jun (overava opština prebivališta)
  • dva primerka ugovora o studentskom kreditu
  • očitana ili fotokopirana lična karta

Za studente drugog ili trećeg stepena potrebno je dostaviti i:

  • uverenje o završenim osnovnim ili master studijama
  • dokaz da nije u radnom odnosu (izvod iz PIO fonda ili potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje)

Studenti i studentkinje prijavu sa dokumentacijom predaju visokoškolskoj ustanovi koju pohađaju.

Vraćanje studentskog kredita

Studenti sa prosečnom ocenom preko 8.5 koji fakultet završe u roku, nisu u obavezi da vraćaju isplaćeni kredit (U iznosu od nešto više od 80 hiljada dinara). Ovo može biti dobar motiv, da se studije privedu kraju na vreme. Međutim, kada su u pitanju studenti koji sami sebe školuju, kredit, a ni stipendija definitivno nisu dovoljan izvor ptihoda za pristojan život. Često je potrebno raditi i studirati, to naravno smanjuje vreme psvećeno fakultetu i otežava oslobađanje od kredita.

Uslovi vraćanja su okej, naplaćuje se posle završetka faksa koliko sam ja čula, kad se zaposliš. Tako da je to okej. Naplata me plaši jer se nisam lepo raspitala kad sam uzela kredit. Tešim se da ima vremena da popravim prosek, pa da makar pola vratim.

Pošto živim u domu pokrije mi osnovne stvari, ali opet moji moraju da mi pošalju. Ne bih ponovo konkurisala jer ne učim puno pa mi vraćanje ne gine„. -Katarina, studentkinja iz Beograda

Obaveza otplate duga dospeva 18 meseci nakon gubitka statusa studenta ili 30 dana nakon zaposlenja. Kredit nećete odmah vratiti u slučaju služenja vojnog roka, trudničkog bolovanja, bolničkog lečenja ili nastavka školovanja. Od početka obaveze otplate, na kredit se zaračunava kamata u visini eskontne stope centralne banke Srbije (3% godišnje). Mesečna rata za nezaposlene korisnike ovog kredita je polovina rate, prosečne, mesečne rate primljenog kredita (oko 4 000).

Na neredovnu naplatu duga uračunava se zatezna kamata a ako dospelu obavezu ne izmirujete duže od 6 meseci celokupni iznos duga dospeva na naplatu.

Ukupno vreme za koje možete vratiti dug ne sme biti duže od dvostrukog vremena primanja kredita. To znači da, ako ste kredit primali na prvoj godini i diplomirali u roku, imate 3,5 godina od diplomiranja za vraćanje kredita ( godinu ipo do dospeća i dve godine za vraćanje).

Da li ste bili korisnik/ca studentskog kredita ili stipendije? Da li smo nešto propustili? Podelite sa nama vaša iskustva, u komentarima.

4 COMMENTS

  1. cao, ja studije zapocela oktobra 2088 a diplomirala januara 2013, prosek mi je bio 8.57. vracam ceo dug, a sada na vasoj stranici procitah da mozda mogu samo polovinu, da li je to tacno?

  2. zavrsavam fakultet bez izgubljene godine, sa prosecnom ocenom 8,77. diplomski zakazan pocetkom oktobra. Da li sam ispunio uslov da ne vracam kredit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here