Svetski dan knjige (23. april) + popusti i akcije

Širom sveta se 23. aprila obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. Kao i prethodnih godina, i u Srbiji će biti organizovan raznovrstan program u slavu jednog od najvećih čovekovih izuma, pisane reči. Pored toga, na kraju teksta smo za vas izdvojili neke od akcija i popusta koji se nude na knjige ovih dana.

Svetski dan knjige

Sadržaj:

Knjiga je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta. Tim povodom je odlučeno da se proslavlja Svetski dan dan knjige i autorskih prava u cilju odavanja priznanja magičnim rečima koje su nas obogatile ali i u cilju podsticanja na čitanje svih slojeva društva, a naročito mladih.

Svetski dan knjige
Izvor: Pixabay

 

Zašto 23. april?

Danom knjige je proglašen datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesa (po gregorijanskom kalendaru) i Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen (po julijanskom kalendaru). Manje je poznato da je ovo i datum smrti Inke Garsilaso de la Vege, Žozepa Pla, kao i datum rođenja Morisa Drjuana, Vladimira Nabokova i Manuela Valeho Mehie.

Pročitajte još: 50 knjiga koje treba pročitati

Odakle je počelo obeležavanje međunarodnog dana kinjige?

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige, a oni su prihvatil ideju sa tim što su svečanost pomerili za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe ili Đurđevdan).

U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže. Danas je ovaj praznik spojen sa Danom knjige pa muškarci poklanjaju ženama cveće a one njima knjige

Zanimljivo je da Šekspirova otadžbina Velika Britanija nije prihvatila ovaj datum kao Dan knjige upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Svetog Đorđa, već je knjizi posvetila 14. mart.

Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj koneferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. kada ga je prihvatilo oko osamdeset nacija.

Popusti i akcije na knjige

Knjigomanija na sajtu Lagune

U periodu od 13. do 26. aprila, samo na sajtu www.laguna.rs organizuje se posebna akciju pod nazivom Knjigomanija tokom koje će važiti količinski popusti prema sledećoj skali:

od 3 do 5 knjiga popust je 10%,
od 6 do 8 knjiga popust je 15%,
za 9 i više knjiga popust je 20%

Akcija „399 – Sjajni naslovi po odličnoj ceni“ je osvežena i donosi deset novih knjiga po ceni od 399 dinara, koje možete nabaviti u periodu od 18. aprila do 22. maja 2020. godine u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Vulkan izdavaštvo

Samo u četvrtak, 23. aprila na sajtu Izdavaštva www.vulkani.rs pripremili smo specijalni popust od dodatnih 30% na celokupan asortiman, koji se dodaje na već postojeći popust od 20%.

Samo 23. aprila pored tradicionalnog popusta na glavnom sajtu vulkani.rs čitaoci će moći da ostvare i dodatni popust od 30% na sajtu Vulkančića vulkancic.rs i YA Vulkana ya.vulkani.rs.

Derata izdavaštvo

Popusti važe na sva Deratina izdanja do 30.04.

  • 40% na 5 knjiga
  • 35% na 4 knjige
  • 30% na 3 knjige
  • 25% na 2 knjige

Dostava je 99 dinara, besplatna dostava za sve online kupovine preko 2000 dinara.

Makart akcija

Kupi 3 (ili više) za 999 din. Samo tokom aprila sjajan izbor naslova po neverovatnoj ceni od 333 din. Mimimalna poružbina je 3 knjige, a cena svake sledeće knjige sa ove akcije je takođe 333 dinara. Besplatna dostava – ukoliko poručite 5 ili više knjiga. Za pojedine naslove akcija traje do isteka zaliha.

Catena Mundi

U znak solidarnosti, do 1. maja će na sva Katenina izdanja važiti popust od 30-40%. Za pošiljke čija je cena veća od 1900 dinara, dostava na teritoriji Srbije je besplatna i obračunava se prilikom slanja.

Knjigenadlanu.com

Knjige za 249 dinara – Kupi 2+1 Gratis! Antologija svetske književnosti, klasici, knjige za decu, megahitovi, romani…A sve to možete poručiti online.

Knjige za 149 dinara – Kupi 3+1 Gratis! Antologija svetske književnosti, klasici, knjige za decu, megahitovi, romani. Akcija traje do isteka zaliha!

BDR media

Agata Kristi akcija – Na svakih 5 ili više poručenih kniga, besplata dostava. Cena jedne knjige 199 dinara, a sva izdanja možete poručiti online.

1 COMMENT

  1. Moja preporuka za 2020 godinu je knjiga koja nosi naziv. Faktologija ( Hans Rosling, Ula Rosling, Ana Rosling Renlund ). – Bestseler New York Timesa

    Deset razloga zašto pogrešno vidimo svet – i zašto je sve mnogo bolje nego što zamišljamo

    „Jedna od najvažnijih knjiga koje sam pročitao u životu – neophodan vodič za jasno razmišljanje o svetu.“ Bil Gejts. Uživajte u čitanju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here