Top beogradske menze

Studentski restorani „Rifat”, „Lola” i „Đušina”, prema ocenama studenata, zauzimaju najviša mesta na lestvici beogradskih menzi. Ovo je potvrdila nedavno sprovedena anketa na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Iako su cene obroka u svih 14 prestoničkih menzi iste, ipak studenti naglašavaju da postoje znatne razlike u kvalitetu i raznovsnosti hrane, veličini obroka, ljubaznosti osoblja i higijeni prostorija.

Anketa je potvrdila da „Rifat” predstavlja pobednika, odnosno da je tamo osoblje najljubaznije,da su porcije veće nego u drugim menzam i da je hrana veoma ukusna. Uz „Rifat” visoko se kotira i „Lola”. Tamo je uvek gužva, što ukazuje na kvalitet usluge, ali upravo je gužva ono što odbija studente, te oni odlaze u menze u kojima će pre stići na red.

U studentskim menzama na trpezi se svakoga dana može naći nekoliko jela, sačinjenih od supe ili čorbe, glavnog jela i sezonske salate, nakon čega sledi dezert (osim sredom) u vidu pudinga, soka, kolača ili neke voćke.

„Nisam siguran zašto sredom nema slatkiša, verovatno zbog posta, ali taj dezert je upravo ono što ulepšava obrok”, rekao je Aleksandar Ranković, student Ekonomskog fakulteta.

U toku posta na meniju se mogu naći posni proizvodi i jela, posluženi na švedskom stolu. Takođe, studentski restorani često izlaze u susret posebnim zahtevima, koje ponekad podnose roditelji, a češće sami studenti, ukoliko imaju potrebe za određenim režimom ishrane iz zdravstvenih razloga.

„Ne volim meso u menzi, jer čudno miriše, ali pohovani kačkavalj je odličan. Uglavom kažem drugarima da jave kada ga ima za ručak kako to ne bih propustila, mada vrlo brzo se razgrabi”, kaže Milica Terzić, studentkinja FPN-a.

Beogradske menze

Beogradske menze – Ako ste rešili da studirate u Beogradu, a ne živite u njemu, sasvim sigurno ćete biti lišeni uvek toplih i svežih obroka iz roditeljske kuhinje. Neki će se osamostaliti i naučiti da sami pripremaju hranu, ali većina studenata nema toliko vremena za gubljenje. U tom slučaju, vaš najveći saveznik biće studentski restorani (menze) u kojima za relativno mali novac možete dobiti sveže pripremljen obrok.

Prepopručujemo tekst: Zdrava ishrana: skripta kuvanja za studente

Kakva su pravila ponašanja u studentskim menzama, šta vam je potrebno, koje su menze najbolje i koje su cene obroka (i koji su obroci najukusniji po mišljenju studenata), možete saznati u ovom tekstu.

Šta je potrebno za obrok u menzi?

Da biste mogli da uzmete svoj studentski obrok, neophodno je da posedujete studentsku identifikacionu karticu. Na njoj se uplaćuju obroci koji na dnevnom nivou za doručak, ručak i večeru koštaju 171 dinar. Pored kartice, biće vam potreban i žeton, kojeg u menzi menjate za pribor za jelo. Potrebno je još samo da pronađete menzu u kojoj vam se hrana najviše dopada, uplatite novac za obroke što je moguće u skoro svim menzama,  i to je to, vaš stomak će vam biti zahvalan.

Jelovnik u menzama

Od 17 menzi koliko ih ima u Beogradu u skoro svima je različita ponuda obroka, pa je to često i kriterijum po kojem studenti biraju u koju će menzu ići. Sve menze obavezno imaju javno istaknut meni na oglasnoj tabli za svaki dan u nedelji. Najčešće ćete imati izbor između više jela, mada to nije uvek slučaj.

Doručak

Za doručak se služi uglavnom burek, pita, proja, jaja na više načina, viršle, šunka, zdenka sir i feta. Uz to ćete uvek imati mogućnost da uzmete i jogurt, mleko, čaj ili sok u zavisnosti od posluženih jela. Hleb je za sve obroke serviran na samouslužnoj liniji u velikim plastičnim gajbicama, isečen na kriške i možete ga uzeti neograničeno. Nekada uz obroke možete uzeti i senf, kečap, majonez, tartar sos u kesicama. Omiljeno jelo za doručak je uglavnom kombinacija proje i jogurta.

Ručak

Na meniju za ručak uvek je nešto čorbasto, za glavno jelo dolazi više vrsta povrća na različite načine u kombinaciji sa mesom i ribom u danima posta. Jela mogu biti servirana i u drugačijem obliku, kao što su to sarme, punjene paprike, testenine, pohovani kačkavalj i drugo. Uz glavno jelo uvek ima i salata, sveža ili ukiseljena. Moći ćete da se poslužite i dezertom. Za dezert birate između nekoliko vrsta voća, kolača, napolitanki ili soka. Retko za dezert bude i sutlijaš ili puding. U letnjim danima biraćete između sneška i još jednog sladoleda. Što se omiljenog ručka tiče, svi hrle za pohovanim belim mesom u kombiaciji sa povrćem kao i za pasuljem.

Večera

Večera je slična ručku, osim što se tada ne služi supa i dezert. Retko dezert bude i za večeru i to uglavnom puding ili sutlijaš. Ako znate nekog studenta verovatno ste od njega čuli da je njegova omiljena večera pohovani kačkavalj, koji se u svim menzama služi istog dana, odnosno u četvrtak.

Lanč paket

Vikendom su doručak i ručak kao i ostalim danima, a večeru ćete dobiti u vidu lanč paketa koji nosite sa sobom. Paket takođe birate, uvek u njemu bude neka vrsta hleba, pogača ili deo vekne, a birate između paštete, mesnog nareska, tunjevine ili eurokrema uz koji dolazi jogurt, mleko ili sok.

Najpopularnije menze

Studentski restorani „Rifat”, „Lola” i „Đušina”, su prema ocenama studenata, najbolje beogradske menze. Ovo je potvrdila nedavno sprovedena anketa na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Iako su cene obroka u svih 17 menzi iste, studenti naglašavaju da postoje znatne razlike u kvalitetu i raznovsnosti hrane, veličini obroka, ljubaznosti osoblja i higijeni prostorija.

Iako je mamina kuhinja najbolja na svetu, a bakina supa nezamenljiva, kada se nalazite u gradu udaljenom kilometrima od kuće, obroci po ovako niskim cenama (naspram visokih beogradskih) bivaju nekako ukusniji. U obzir treba uzeti i to da je zdravije pojesti kuvani obrok, nego konzumirati brzu hranu i pekarske proizvode. I naravno, lepše je jesti u društvu. Uostalom, nikad se ne zna, možda u menzi upoznate nekog zanimljivog.

Beogradske menze – lokacije

U Beogradu ima čak 17 menzi gde se mogu hraniti studenti. Međutim, sve one nemaju svoju blagajnu niti služe sve obroke. U nastavku su navedene sve menze u Beogradu, njihova adresa, kontakt telefon, da li imaju blagajnu za kupovinu obroka i koje obroke služe.

Restorani koji imaju sva tri obroka i blagajnu za kupovinu obroka u okviru restorana:

Karaburma, Mije Kovačevića 7, Palilula, 011/2079 – 738

Patris, Ljubice Luković 31, Zvezdara, 011/2433-488

Rifat, Milana Rakića 77, Zvezdara, 011/3812 – 677

Kralj Aleksandar I, Bulevar kralja Aleksandra 75, Zvezdara, 011/3400 – 454

Voždovac, Vojvode Stepe 320, Voždovac, 011/3955 – 999

Košutnjak, Blagoja Parovića 154, Košutnjak, 011/3553 – 043

Zemun, Cara Dušana 254, 011/371 – 3411

Studentski grad, Tošin bunar br. 151, 011/3102 – 790

Mika Mitrović, Kralja Vladimira 33, Voždovac, 011/3954-700

Obilićev venac, Obilićev venac 4, 011/2623 – 321

Restoran koji ima sva tri obroka, ali nema blagajnu za kupovinu obroka:

Đušina, Đušina 5, 011/3235 – 569

Restrorani koji imaju samo doručak i ručak:

Agronom, Nemanjina br. 6, Zemun, 011/2615 – 315

Glumac, Bulevaru Umetnosti 20, 011/2135-684/02

Restorani koji se nalaze u okviru fakulteta i od obroka imaju samo doručak:

Veterinar (u okviru Veterinarskog fakulteta) Bulevar oslobođenja 18, 011/2684-099

Medicinar (u okviru Medicinskog fakulteta) Dr. Subotića 8, 011/2686-614

Farmaceut, Vojvode Stepe 450, 011/3951 – 378

Šumarski (u okviru Šumarskog fakulteta), Kneza Višeslava 1, 011/3553-122

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here