Tribina o generacijskom buntu na Kolarcu

 

U ponedeljak 17. decembra u maloj sali Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 19.30h, održaće se tribina pod nazivom ,,Bunt generacija kao deo (kolektivnog) sazrevanja“ koju organizuje Festival studentskog filma. Na tribini imaćemo prilike da čujemo Srbijanku Turajlić, profesorku Beogradskog univerziteta u penziji, filmskog i televizijskog reditelja Janka Baljaka, radio autora Srđu Anđelića, koji vodi onlajn emisiju ,,Mjehur na mreži“ kao i studenta Fakulteta Dramskih umetnosti Pavla Terzića, učesnika protesta ,,Protiv diktature“. Tribinu će moderirati Ana Martinoli, teoretičarka medija i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti.

Ideja tribine je da pokrene neka od važnih pitanja za sve generacije, kao što su: Šta povezuje, a šta razlikuje građanski bunt u različitim vekovima, decenijama i društveno-političkim sistemima? Za koje kulturološke i društvene vrednosti smo (bili) spremni da se borimo? Zbog toga, organizatori tribine odlučili su da pozovu direktne i indirektne učesnike protesta od 1968 do 2018. i da sa njima probaju da dođu do zaključka da li svaka generacija mora da prođe svoj proces sazrevanja kroz protest i da li je za taj proces ključan bunt ili postoji mirnije rešenje.

Tribina je ujedno i najava za predstojeći 18. Međunarodni festival studentskog filma koji se održava u Jugoslovenskoj kinoteci od 21. do 23. decembra, uz podršku Ministarstva kulture, Grada Beograda i Austrijskog kulturnog foruma. Na festivalu biće prikazani najbolji filmovi sa pet kontinenata po mišljenju selektora festivala, reditelja Marka Novakovića. Sud o najboljim filmovima na festivalu doneće tročlani žiri u sastavu: scenarista Vuk Ršumović, glumac Milan Marić i reditelj Lazar Bodroža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here