U Muzeju afričke umetnosti održana radionica izrade egipatskog fajansa

U Muzeju afričke umetnosti, uz veliko interesovanje beogradske javnosti, danas je održano predavanje „Egipatski fajans: tradicionalne forme i tehnike“, praćeno umetničkom radionicom koju je vodio gostujući umetnik iz Egipta, Mohamad Soudi. 
 
Soudi je približio posetiocima Muzeja tehniku tradicionalne izrade keramike koja je poznata kao fajans, praveći kratak osvrt na istorijat ove tehnike, kao i na savremene vidove izražavanja u ovom medijumu. Fajans je tip keramike koji je prepoznatljiv po specifičnoj tirkiznoj glazuri i vezuje se za širi prostor Mediterana, Bliskog istoka i Egipta. Bila je veoma cenjena tehnika grčnarskog rada među drevnim Egipćanima koji su je nazivali tenet, što znači blistavo ili sjajno
 
Program, koji je ostvaren u saradnji sa Ambasadom Republike Egipat, pružio je priliku posetiocima da se na neposredan način, kroz rad i razmenu iskustava i znanja u oblasti keramike, isprobaju u novoj veštini, kao i da se upoznaju sa gostujućim umetnikom iz Egipta u posebnoj atmosferi koju pruža sam prostor Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. 
 
Mohamad Soudi je diplomirao keramiku na Univerzitetu Helvan u Egiptu. Izlagao je na brojnim salonima i izložbama širom Evrope. Od 2005. godine kroz svoj privatni keramičarski atelje radi na promociji, izlaganju i obrazovanju u domenu tradicionalne keramike i savremenih inženjerskih tehnologija. U okviru svog boravka u Srbiji, Soudi je održao predavanja i u Paraćinu i Jagodini, a učestvovao je i  na upravo završenoj likovnoj koloniji u Zlakusi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here