Udruženje građana „Centar za marginu“ upisuje četvrtu generaciju polaznika i polaznica programa „Škola medijske pismenosti“

Datum Isteka: 15/02/2019

 

Program je namenjen učenicima/cama srednjih škola i studentima/kinjama osnovnih studija svih fakulteta. Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima ćemo se baviti. Broj polaznika i polaznica je ograničen, a prijave traju do 14. februara 2019. godine u 23:59. 

Predavanja će početi 23. februara 2019. Godine, trajaće do 15. maja i održavaće se svake subote u prepodnevnim terminima. Predavanja se održavaju u Beogradu.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje se mogu prijaviti slanjem CV-a i motivacionog pisma na adresu [email protected] ili popunjavanjem online formulara.

LINK za prijave https://drive.google.com/openid=1hqdUxZzj57XnGYBRExqIXQz5yZriOqK9aGzjgCuZb94

ŠTA JE “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI”?

ŠMP je inovativan jednosemestralan program usmeren na sva osnovna uporišta medijske pismenosti, te podeljen u četiri segmenta:

  1. Razvijanje ličnih strategija i alata za postizanje medijske pismenosti – osnaživanje na individualnom nivou
  2. Jačanje teorijskog znanja iz oblasti masovnih medija i novih informacionih tehnologija
  3. Kritička analiza masovne kulture i kulture zabave
  4. Primenjeno znanje – rad u timovima, pisanje i objavljivanje autorskih članaka, saopštenja i istraživački rad

Ovako koncipiran, ovo je program koji omogućava individualni razvoj, sveobuhvatno teorijsko i akademsko znanje, kao i praktično znanje i konkretne alate za praćenje i monitoring medijskih sadržaja. Program predstavlja spoj akademskog pristupa medjima, primenjenog praktičnog znanja i aktivizma.

Predavanja su organizovana u dva međusobno povezana modula:

  • Modul masovnih medijaobuhvata domen novinarstva, etike, medijskog sadržaja, kreiranja medijskih poruka, vlasništva i dr.
  • Modul “masovna kultura”obuhvata sadržaje popularne kulture i kulture zabave, film i animirani film, muziku, strip i dr. kao i društvene mreže i nove medije.

Osim predavanja i radionica, polaznici i polaznice Škole će imati mentorsku podršku tokom istraživačkog rada i pisanja autorskih članaka, organizovaće debate i tribine. Najbolji članci će biti objavljivani na našem portalu, magazinu “Promaja” i u partnerskim medijima.

ŠTA “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI” NIJE?

“Škola medijske pismenosti” nije škola novinarstva. Iako se bavimo mnogim temama značajnim za buduće novinare i novinarke od ove Škole nemojte očekivati da vas nauči tehnikama lepog pisanja ili da zameni ili nadomesti stučnu praksu.  Program je fokusiran na medije u najširem smislu, na kompletnu kritičku analizu svih oblika medija, uključujući i masovnu kulturu i kulturu zabave, a pre svega kroz prizmu ljudskih prava.

OČEKIVANJA OD POLAZNIKA I POLAZNICA:

  • Redovno prisustvo na predavanjima i radionicama (na najmanje 80% programa)
  • Aktivno pisanje tekstova/članaka (na dvonedeljnom nivou)
  • Učešće u propratnim aktivnostima (javne tribine/debate) ili pisanje završnog rada

Za više informacija posetite www.czm.org.rs

PODELI
Nađa Stojanović
Studentkinja treće godine na smeru menadžment na Fakultetu organizacionih nauka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here