Work and Travel program – vrste poslova koje postoje (opisi)

Učesnici obavljaju jednostavne sezonske Work and Travel poslove zajedno sa američkim studentima i studentima iz celoga sveta, u turističkim centrima, zabavnim i nacionalnim parkovima, odmaralištima, hotelima, restoranima, prodavnicama garderobe, marketima, pumpama, kazinima, fabrikama ribe, bazenima, klubovima itd.

Kada stignete u SAD kroz Work and Travel program, Vi ćete uživati ista prava kao i Amerikanci. U većini slučajeva možete lako da pronađete drugi honorarni posao. Važno je da znate da imate pravo da radite onoliko dodatnih poslova koliko Vi to želite (dok god su ti poslovi prijavljeni sponzorskoj agenciji koja se brine o Vašem statusu tokom boravka u Americi), da ćete imati ugovorenu satnicu, napojnicu i kompenzaciju za prekovremeni rad.

Work and Travel vrste poslovaPuno radno vreme obično podrazumeva 40 sati nedeljno. Poslodavci su u zakonskoj obavezi da plaćaju prekovremeni rad svojim zaposlenima. Prekovremeni rad se obračunava u visini od 150% od redovne stope zarade, za svaki dodatni sat preko 40-tog u nedelji.

Osnovne dužnosti na nekim od poslova možete pročitati u nastavku teksta a ukoliko želite da vidite spisak svih naših poslova kao i detaljan opis svake radne ponude slobodno nas kontaktirajte.

Pozicije i poslovi:

Housekeeping (sobari-ce) – ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, country/golf/yacht klubovima. Dužnosti ovoga posla su održavanje higijene u prostoru gde se živi. To su najčešče održavanje hotelskih/motelskih soba, spremanje-usisavanje itd. Za ovaj posao nije potrebno napredno znanje engleskog jezika. Ponekad ovaj posao uključuje i manji deo bakšiša uz satnicu.

Work and TravelSales Help (prodavci) – ove pozicije dostupne su uglavnom u manjim prodavnicama, buticima, komisionima. Dužnosti ovoga posla mogu biti prodaja garderobe, nakita, sladoleda, suvenira, hrane, pomoć prilikom naplate, pomoć mušterijama. Za ovaj posao potrebno je dobro znanje engleskog jezika.

Maintenance (održavanje) – ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, countru/golf/yacht klubovima . Dužnosti ovoga posla mogu biti popravka polomnjenih stvari, košenje trave, održavanje higijene objekta, čišćenje bazena, prenošenje nameštaja, pomoć oko farbanja, krečenja, parking itd.

Delivery (dostava) – ova pozicija dostupna je uglavnom u picerijama i restoranima brze hrane. Duznosti ovoga posla su dostavljanja hrane, pića.. Za ovaj posao potreban je polozen vozački ispit.

Server/Waiter (konobari) – ove pozicije dostupne su u restoranima, hotelima, klubovima. Dužnosti ovoga posla su prijem porudzbina, služenje gostiju. Za ovaj posao potrebno je odlično znanje Engleskog jezika a često i iskustvo. Satnice su uglavnom niže jer se dobija fin bakšiš uz satnicu.

Work and TravelBusser /Food runner/ Bar back (pomoćnici konobara i bartendera) – ove pozicije dostupne su u restoranima, hotelima, klubovima. Dužnosti busser-a su spremnaje stola čim gosti odu, postavka escajga, pomoć konobarima i šankerima. Glavna dužnost food runner-a je prenošenje hrane do gostiju. Bar back je zadužen za pomoć bartenderu, donošenje pića, leda itd. Za ove poslove potrebno je solidno znanje engleskog jezika. Satnice su uglavnom niže jer se dobija deo bakšiša uz satnicu.

Hostess (hostese) – ove pozicije dostupne su u restoranima, hotelima, klubovima. Dužnosti ovoga posla su dočekivanje gostiju, upućivanje gostiju za sto, davanje menija, vodjenje računa o slobodnim mestima, rezervacijama. Za ovaj posao potrebno je odlično znanje engleskog jezika. Neretko se dobija deo bakšiša uz satnicu.

Fast Food workers (radnici u restoranima brze hrane) – ove pozicije dostupne su u popularnim lancima restorana brze hrane, klubovima. Dužnosti na ovim radnim mestima su različite i često rotirajuće. Studenti mogu raditi u pripremanju hrane, sendviča, pice, salata, kao i konobarisati, raditi za kasom, brinuti o higijeni objekta. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika. Neretko se uz satnicu dobija i mali deo bakšiša.

Work and Travel

Market workers (radnici u marketima) – pozicije dostupne u velikim marketima i prodavnicama.

 

 

Mogući poslovi su i pakovanje namirnica u kese, sakupljanje kolica, spremanje, popunjavanje rafova itd. Poslovi u marketima su zabavni, sa puno gostiju i kolega i nisu stresni kao neke druge vrste posla. Radno vreme je uglavnom pre ili posle podne sto je idealno jer ostaje slobodan deo dana za drugi posao ili odmor i zabavu.

Cook/Kitchen help (kuvari, pomoć u kuhinji) – dužnosti pomoćnika u kuhinji su da saradjuju sa kuvarom i slušaju njegove instrukcije, da pripreme odredjene vrste jela, seckaju povrće, voće, vode računa o datumima isteka rokova namirnica, prave sendviče, kolače, neka osnovna jela za sta će biti utrenirani od strane šefa. Za ove poslove nije potrebno iskustvo ali je bitno da student voli takvu vrstu posla.

Dishwasher (perači sudova) – obaveza ovoga posla je pranje sudova. Nije potrebno napredno znanje engleskog jezika.

Gas Station workers (radnici na pumpama). većina pumpi su i veće ili manje prodavnice, radi se za kasom (Cashier) gde se odobrava točenje goriva na monitoru i skeniraju namirnice, izdavaju računi, popunjavaju rafovi sa proizvodima itd. Potreban konverzacijski nivo engleskog jezika.

Grounds/Landcsape (održavanje travnjaka) – obaveze momaka na ovim poslovima su redovno košenje travnjaka, održavanje živih ograda itd. Devojke uglavnom brinu o baštama, cveću itd. Ovi poslovi se obavljaju napolju a uglavnom nije potrebno napredno znanje engleskog jezika.

Parking lot (rad na parking) – obaveze kod ovog posla su stajanje ispred parking mesta, doček gostiju, usmeravanje na slobodna mesta, često i sam odvoz automobila gosta na slobodno parking mesto. Za ove poslove potrebno je napredno znanje engleskog jezika kao i vozačka dozvola ukoliko student sam parkira vozila gostiju.

Bellman (nošenje prtljaga) – ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, countru/golf/yacht klubovima. Dužnosti ovog posla su doček gostiju i preuzimanje prtljaga gostiju, čišćenje itd… Potrebno je napredno znanje engleskog jezika.

Lifeguard (spasioci na bazenimaplažama) – posao spasioca na bazenu/plaži. Dužnosti su obezbeđenje sigurnosti svih prisutnih na bazenu/plaži, obezbeđivanje poštovanja pravila ponašanja na bazenu/plaži, čišćenje bazena itd… Za ovu vrstu posla potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika. Za više informacija pogledajeovde.

Amusement park stuff (radnici u zabavnim parkovima) – u pitanju je posao unutar zabavnog parka. Najčešće su to pozicije prodavca hrane, sokova i vožnji, operatera i kontrolora vozila i igara u zabavnom parku kao i pozicija na poslovima održavanja parka. Ovi poslovi su najčešće na otvorenom. Zarada je vezana za satnicu ali postoji i mogućnost zarade putem bakšiša. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

Moving (nošenje nameštaja) – ove pozicije dostupne su u većim gradovima. To je posao selidbi, nošenje nameštaja, rad u magacinu. Studenti mogu i voziti kamion za selidbe gde moraju imati vozačku dozvolu. Zarada na ovim poslovima često zavisi od sezone.

Za detaljnije informacije, savete i iskustva možete nas kontaktirati putem mail-a: [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here