Zelena brda Windows XP-a

Talasasta zelena brda sa kristalno plavim nebom, kumulus i cirus oblacima je jedna od najprepoznatljivijih fotografija modernog sveta i nalazi se na pozadini Windows XP operativnog sistema.

vignette2.wikia.nocookie.net
vignette2.wikia.nocookie.net

Fotografija pod imenom Bliss je nastala 1996. godine u Kalifornijskoj oblasti Napa, a njen tvorac je američki fotograf Čarls Orir. Bliss je fotografija načinjena sa strane auto puta uz pomoć rulne kamere prosečnog formata. I kako Orir kaže nije na njoj načinjena nijedna digitalna manipulacija.

Orir je prvobitno fotografiju poslao kompaniji Korbis da bi 2000. godine Majkrosoft otkupio sva prava na nju. 

Procenjeno je da je više od milijardu ljudi videlo ovu fotografiju jer je prodato toliko kopija Windows XP sistema.

Deset godina kasnije tim umetnika pod imenom Goldin+Senneby posetio je mesto na kome je nastala ova legendarna forografija i rezultat njihove posete je rad pod imenom “Nakon Majkrosofta” koji je prvi put prikazan na izložbi “Pariz je bio juče”, aprila 2007. godine, u galeriji La Vitine.

Fotografija iz 2006. godine se razlikuje od prvobitne jer je na mestu talasastog zelenog sada vinograd.

http://www.goldinsenneby.com
http://www.goldinsenneby.com

Bilo je i mnogih drugih pokušaja da se ova fotografija ponovo napravi kao i tvrdnji da predeli koji su na originalnoj nisu tamo gde je Orir rekao.

 

PODELI
Avatar
Isidora Mašutković je apsolvent Fakulteta političkih nauka. Voli filmove, muziku, fotografiju, književnost, društvene mreže i sarkazam. Kad "poraste" baviće se ekološkom politikom a do tad pokušava da stekne što više znanja i veština. Voli da putuje i upoznaje nove ljude. Vodi se Vajldovom rečenicom - Iskustvo je ime koje dajemo svojim greskama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here