Živa biblioteka – Tolerancijom do pravilnog izbora

Projekat Toleranicijom do pravilnog izbora, sprovodi Omladina JAZAS-a Kragujevac uz podršku Udruženja „Sunce“, Resurs centra za Šumadijski i Pomoravski okrug u okviru programa Mladi su zakon, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

U okviru aktivnosti realizujemo Živu biblioteku 07.03.2019. godine u 12 časova u prostoru Prve tehničke škole. Akcija ima za cilj da smanji uticaj negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.

„Živa biblioteka“ predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Živa biblioteka funkcioniše baš kao i prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu“ na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koje su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije.

Na spisku za iznajmljivanje će se naći veći broj knjiga, jedan od glavnih motoa žive biblioteke je ‘’Ne ceni knjigu po koricama’, zato dođite da se družimo i razbijamo stereotipe i predrasude okoje nastaju nezanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here