10 činjenica koje niste znali o Antarktiku

Predstavljamo vam deset činjenica koje niste znali o jedinom nenaseljenom kontinentu na našoj planeti – Antarktiku.

1. Ukoliko bi se istopio ledeni pokrivač na Antarktiku, svetski nivo mora tj okeana podigao bi se u proseka za 60 – do 65 metara.

2. Antarktik važi za najvetrovitiji kontinent, a brzina vetra dostiže neverovatnih 327 km/h.

3. Jedna od najvećih santi leda ikada pojavila 2000. godine. Bila je dugačka 295, a široka 38 kilometara. Njena površina iznad vode bila je oko 11 000 kvadratnih kilometara, a pod vodom čak deset puta više. Države Gambija i Katar su otprilike iste površine.

4. Najveća kopnena životinja (ne računajući pingvine) na ovom kontinentu je insekt, Belgica antarctica, a dugačak je manje od 13 mm.

5. Na Antarktiku nema letećih insekata. Zbog jačine vetra.

6. U malo više od 80 naučno-istraživačkih centara na Antarktiku živi oko 4000 ljudi. Tokom zime taj broj se umanjuje četiri puta.

7. Najniža izmerena temperatura na svetu iznosi -89,2°C, kod istraživačke stanice Vostok na Antarktiku.  Prosečna temperatura na Južnom polu tokom leta iznosi -27,5°C.

8. Najviša planina na ovom kontinentu je Vinzon sa 4 892 metra nadmorske visine.

9. Tokom šestomesečne sezone lova na krilove, odrasla jedinka plavog kita dnevno pojede četiri tone ovih sitnih životinja.

10. Sa početkom zime, okean oko Antarktika ledi se neverovatnom brzinom. U prvim stadijumima zime, morski led se dnevno širi za 100 000 kvadratnih kilometara! Primera radi površina Srbije je nešto manje od 90 000 km².

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here