10 jul – Dan nauke u Srbiji

Četvrtu godinu za redom rođendan Nikole Tesle, 10. jul u Srbiji se obeležava kao Dan nauke. Tim povodom biće organizovane različite manifestacije koje imaju za cilj približavanje nauke široj publici kao i upoznavanje sa Teslinim otkrićima koja su promenila svet. Predstavljamo vam program koji će biti organozovan u više gradova Srbije.

Beograd

Centar za promociju nauke

Povodom Dana nauke, Centar za promociju nauke je i ove godine pripremio zanimljiv i bogat program. Najavljeno je i otvaranje Dečjeg naučnog kluba u sklopu ovogodišnjeg programa. U 15 časova će u Naučnom klubu biti predstavljen program Horizont 2020, a u 19 časova će na istom mestu biti održana tribina „HAARP i druge zablude o nauci“. Posetioci Naučnog kluba će moći da pogledaju i izložbu „Teslina vizija interneta“ i da uživaju u filmovima posvećenim našem najvećem naučniku, a moći će da se upoznaju i sa novim platformama za interaktivno učenje.

Elektrotehnički fakultet

Beograđani će sutra imati priliku da obiđu stogodišnje kabinete na Elektrotehničkom fakultetu i saznaju nešto više o Teslinim eksperimentima i otkrićima.

Jugoslovenska kinoteka

U Jugoslovenskoj kinoteci će povodom rođendana Nikole Tesle biti prikazani filmovi o njegovom životu.

Kolarčev narodni univerzitet

U Kolarčevoj zadužbini profesor Eelektrotehničkog fakulteta Milić Stojić održaće predavanje na temu „Nikola Tesla – život i delo“.

Rektorat Univerziteta u Beogradu

U Rekotratu Univerziteta u Beogradu će povodom Dana nauke biti održana tribina o Nikoli Tesli.

Narodna biblioteka Srbije

U Narodnoj biblioteci Srbije možete sa saznate više o prijateljstvu Nikole Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja i da vidite pismo koje je veliki naučnik uputio svom omiljenom pesniku. Prilikom Tesline posete Beogradu Zmaj je napisao pesmu posvećenu njemu i prvi put je javno čitao svoje stihove. U Narodnoj biblioteci Srbije će biti izložene knjige o Nikoli Tesli, kao i njegove fotografije.

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle sutra poklanja besplatan ulaz svim posetiocima. Osim obilaska stalne postavke muzeja, moći ćete da vidite i izložbu „Umetnička dela iz zaostavštine Nikole Tesle“. U ovoj zbirci se nalaze i dva Teslina portreta.

Niš

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“

Povodom Dana nauke, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ je pripremila obilazak zgrade u kojoj je smeštena kao i video prezentaciju biblioteke sa posebnim osvrtom na kolekciju o Nikoli Tesli.

Turistička organizacija Niša

Stanovnici Niša će biti u prilici da besplatno posete stogodišnju hidroelektranu Sveta Petka na kojoj je sve isto kao kada je napravljena.

Leskovac

Narodni muzej Leskovca

Udruženje Teslin toranj iz Leskovca je pripremilo veče posvećeno Nikoli Tesli pod nazivom „Magičan broj 3“. Očekuje se i uključenje iz Filadelfije preko Skajpa predsednika Naučne fondacije Nikola Tesla – Nikole Lončara. Posetioci će moći da uživaju u izvođenju omiljene Tesline pesme „Tamo daleko“ kao i u brojnim umetničkim delima inspirisanim velikim naučnikom.

Fruška Gora

Na Fruškoj gori će se održati Multimedijalni internacionalni festival „Nikola Tesla – Secret Connection Summit“, u sklopu Naučno-obrazovnog rekreativnog centra Elektrovojvodine. Festival se bavi Teslinim doprinosom razvoju civilizacije u oblasti komunikacija, energetika, inovacija, ali i njegovim doprinosom razvoju ekološke svesti i uspostavljanju ekološke odgovornosti. U okviru manifestacije u hotelu „Norcev“ će biti otvorena izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“.

Selo Debelica kod Knjaževca

Sutra će po prvi put za posetioce biti otvoren mlin u selu Deblica i njegova stara hidroelektrana. Ovaj mlin je 1926. sagradila porodica Božinović a on i danas funkcioniše. Debelički mlin je nedavno postao spomenik kulture.

Užice

U Užicu će biti organizovan besplatni obilazak najstarije hidroelektrane u Srbije sagrađene prema Teslinim principma.

Negotin

Stanovnici Negotina će biti u prilici da obiđu spomen sobu posvećenu Đorđu Stanojeviću, astrofizičaru rođenom u ovom gradu koji je zaslužan za elektrifikaciju Srbije ali i za Teslinu posetu Beogradu. U Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“ biće organizovano veče posvećeno Nikoli Tesli.

Idvor

U selu u kome je rođen jedan od najvećih svetskih naučnika svih vremena, Mihajlo Pupin, posetioci će moći besplatno da obiđu njegov zavičajni kompleks. Tesla i Pupin su bili savremenici i na neki način večiti rivali. Imali su mnogo zajedničkih interesovanja, ali su se njihove ličnosti previše razlikovale. Njihov odnos ja zainteresovao mnoge naučnike ali i laike. Nova izložba u Zavičajnom kompleksu Mihajla Pupina pokazuje kako dva najveća naučnika spaja odnos prema tradiciji, ljubav prema umetnosti i kako je obojici majka bila velika podrška.

Topola

U biblioteci „Radoje Domanović“ istoričar Predrag J. Marković će održati predavanje na temu „Nikola Tesla – kako postati genije“ sa početkom u 19 časova.

Bajina Bašta

Za 10 časova je zakazana poseta maloj hidroeletrani Vrelo i hidroelektrani Bajina Bašta. Organizovan je prevoz od Info centra a posetioci će hidroelektrane obilaziti uz stručne vodiče.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here