13. Međunarodna konferencija za mlade u Kruševu

Nedavno je u Makedoniji, u Kruševu, održana 13. Međunarodna konferencija za mlade, na kojoj je učestvovao i Portal Mladi.Konferencija je okupila oko 60 mladih lidera iz 16 zemalja, a bila je posvećena raznovrsnim temama koje se tiču država u regionu. Pod sloganom „Evropske vrednosti za budućnost zemalja jugoistočne Evrope“, u organizaciji Mladinskog Sojuza iz Kruševa, a pod patronatom Fondacije Fridrih Ebert – kancelarija u Skoplju i uz podršku Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Cilj konferencije bila je izgradnja paltforme mladih za saradnju i davanje doprinosa društvima u regionu, kao i promocija demokratskih vrednosti poput tolerancije i multikulturalizma.

ovo sviUčesnici su imali priliku da se uključe u diskusije sa renomiranim stručnjacima, da čuju sjajne govornike, razmene mišljenja i ideje, ali i da daju svoje predloge o budućim akcijama i rešenjima.

Neki od govornika bili su: pisac Marko Vidojković, preduzetnik Saša Cvetojević, politički naučnik Filip Balunović, Ramadan Ramadani, predsednik Instituta Nisma, novinar Mirza Softić, Borjan Jovnovski, urednik na makednonskoj NovaTV, predstavnici kompanije Vitalia.

kon2Prva sesija predavanja bila je posvećena budžetu Evropske unije i problemu migracija u Evropi. Počasni gost konferencije bila je ambasadorka Nemačke u Makedoniji, koja je naglasila da je podizanje zidova i ograda ka Evropi sušta suprotnost evropskom duhu.

Na drugoj sesiji predavanja bile su zastupljene dve teme: uloga univerziteta u preduzetništvu mladih i kreativnost kao ključ za posao iz snova. Učesnici su se dotakli i teme volontiranja, zaključivši da je to edukativno iskustvo koje omogućava ostvarivanje praktičnih veština koje ne mogu da se nauče na univerzitetu.

Nemanja

O političkim izazovima i perspektivama mladih u jugoistočnoj Evropi, o odnosu medija i stvarnosti, o radiklanim ideologijama kao pretnjama za demokratiju diskutovalo se na trećoj sesiji predavanja.

Na konferenciji je zaključeno da ključ svakog uspeha i pokretač svakog poduhvata leže u kreativnosti. Bil Gejts je smtrao da kreativnost proizilazi iz lenjosti, te je govorio da najviše voli da najteži posao da lenjim radnicima jer će oni naći jedinstveni način da završe posao. Pronalaženje novih rešenja – to je kreativnost.

Tijana Čolić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here