Raške duhovne svečanosti – Kultura je važna!

Raške duhovne svečanosti – Umetnost, kultura, pozorište, nauka… Sve to možemo videti  u Raški tokom ove tradicionalne manifestacije,  koje će nas i ove godine podsetiti  – KULTURA JE VAŽNA!

Program 2017.

Raške duhovne svečanostiPortal Mladi je posetio Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac u Raški, gde smo se informisali o nastanku i razvoju ove manifestacije, kao i o samom programu. Razgovarali smo sa umetničkim direktorom RDS Nikšom Barlovom i sa direktorom CK Gradac Dejanom Koturanovićem, koji su direktno uključeni u organizaciju dogadjaja.

Portal Mladi: Vratimo se dve decenije unazad, kako su nastale Raške duhovne svečanosti?

N. Barlov: Sama ideja RDS je nastala u Jošaničkoj Banji. Tadašnji direktor Turističko-sportske organizacije Miodrag Jemuović i direktor CK Gradac Milutin Krečković i predsednik opštine Ljubisav Džodić su došli na ideju da Raška dobije svoju kulturnu manifestaciju i 1993. godine su organizovani “Raščanski impulsi kulture i zabave”, buduće Raške duhovne svečanosti.

Portal Mladi: Kako je tekao razvoj RDS?

N. Barlov: Kako su godine prolazile, manifestacija je rasla, program postajao sve bolji, tako da su Raške duhovne svečanosti  postale jedna od najvažnijih manifestacija koje se tokom leta održavaju u Srbiji.  Raške duhovne svečanosti

Portal Mladi: Program je dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji RDS, šta očekuje posetioce ove manifestacije od 15. do 19.avgusta?

N. Barlov: Da, program je već dostupan. Generalno, program ima tri segmenta. U prepodnevnim časovima je dečji program. Predavanja, tribine, promocije knjiga, deo su popodnevnog programa, a centralni deo programa odvija se u večernjim časovima. Svesni značaja koji kultura i umetnost imaju u razvoju svakog društva, posmatrajući ih kao pravo svakog građanina na uživanje civilizacijskih tekovina, potrudili smo se da na  Raškim duhovnim svečanostima našoj publici ponudimo veliki broj raznovrsnih sadržaja, dovodeći na scenu Doma kulture u Raški niz istaknutih imena iz naše zemlje i inostranstva. Dakle, suština programske koncepije je RDS, što više kvalitetnih sadržaja usmerenih na što širi krug publike.

Portal Mladi: Prvi deo Raških duhovnih svečanosti je Međunarodna likovna kolonija “Akademija Jelena Anžujska”. Recite nam nešto više o tome?

D. Koturanović: Medjunarodna likovana kolonija, kao prvi deo Raških duhovnih svečanosti održava se od 2002. Nastala je sa idejom da bogato kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja i divan ambijent koji pruža neposredna blizina manastira Gradac, predstavljaju idealno mesto za održavanje likovne kolonije. Na kolonije je do sada učestvovalo više od 130 slikara iz zemlje I inostranstva, a svaki umetnik ostavlja po dva rada koji ostaju u stalnom vlasništvu našeg grada.

Portal Mladi: Koliko umetnika je učestvovalo ove godine na likovnoj koloniji?

D. Koturanović: Ove godine, na koloniji je učestovalo devet umetnika iz zemlje I inostranstva, a nastale radove imaćemo priliku da vidimo na izložbi, koja je deo svečanog otvaranja Raških duhovnih svečanosti.

Naša ambicija je da RDS postanu jedan od najznačajnijih kulturnih manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije… U najmanju ruku (smeh)….!

Portal Mladi: Ono što je zaista divno jeste da je manifestacija kvalitetna, i to što je prilagođena svim ukusima i uzrastima…Šta očekuje one najmlađe?

D. Koturanović: Prošle godine smo prvi put u okviru RDS organizovali I dečji program, koji se ispostavio kao pun pogodak.  Ove godine smo spremili edukativne i zabavne dečje programe. Dečji naučni klub  je posvećen promociji nauka. Deca će u društvu vršnjaka, uz pomoć stručnih demonstratora iz Centra za promociju nauke, na zanimljiv i interaktivan način da se upoznaju sa biologijom, fizikom, hemijom, astronomijom, matematikom, psihologijom i drugima naukama. Tu je i predstava “Prljavo ili čisto- nije isto”, edukativna ekološka predstava za decu koju igraju Slobodan Boda Ninković, Marija Veljković i Jovica Tišma.

Portal Mladi: Možemo reći da će koncert Bajage i Instruktora na gradskom trgu u Raški biti jedan od ključnih momenata ovogodišnje manifestacije. Bajaga i Instruktori, inače, ove godine proslavljaju jubilej…

D. Koturanović: Tako je. Sa Bajagom smo bili u pregovorima dve godine unazad, a ove godine smo uspeli da ugovorimo koncert. Ponosni smo što će na turneji povodom 30 godina postajanja benda Bajaga i Instruktori svirati u našem gradu.

 Autorka: Jasmina Mišović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here