25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se širom sveta, kao i u Srbiji, obeležava 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu, Vesna Stanojević je povodom ovog dana izjavila da je tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju, prema podacima Savetovališta koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a da je bilo i pet slučajeva čedomorstva.

Photo: pcnen.com

U Srbiji je ove godine, prema medijskim izveštajima, ubijeno 38 žena. Policija primi više od 20.000 prijava nasilja u porodici godišnje. U poslednjih 10 meseci u Srbiji je ubijeno 40 žena i u porođenju sa prethodnim godinama taj broj je u porastu. Od 2006. godine od kada je u Srbiji na snazi zakon o porodičnom nasilju, broj žrtava se konstantno povećava. Centri za socijalni rad registrovali su prošle godine 4.415 žena i 3.787 dece žrtava nasilja, od ukupno 9. 300 zlostavljanih. U 96% slučajeva nasilje se dogodilo u porodici, a potpisao ga je 6.121 zlostavljač!

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.

 

1 COMMENT

  1. Sta da se istrebi nasilje nad zenama.Kako kada su svi muskarci nasilni osim inpotentnih ali nisu ni svi impotentni,miroljubivi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here