Srećan Božić (Feliz Navidad)!

Božić je hrišćanski praznik, koji proslavlja rođenje Isusa Hristosa. U Srbiji,  Božić se proslavlja  7. januara (po Julijanskom kalendaru), dok se  u većini ostalih zemalja slavi 25. decembra (po Gregorijanskom kalendaru). O običajima vezanim za Božić, znamo dosta doga, ali kako se Božić izgovara na drugim stranim jezicima i ne baš.

Božić se na francuskom jeziku izgovara Joyeux Noël. Ukoliko vam je teško da Božić izgovorite na francuski način, možda vam  je engleski verzija izgovora poznatija i kaže se Merry ChristmasItalijani važe za velike kavaljere i šarmere, pa ćemo od njih čuti da  Božić izgovaraju u veselom raspoloženju uz reči  Buon Natale.

Španci se smatraju najprivlačnijim ljudima na svetu, uz čuveni španski osmeh,  njihova verzija izgovora glasi Feliz Navidad. Iako žive na hladnijem području, Šveđani na srdačan način čestitaće Božić uz  God jul i svim strancima poželeće prijatan boravak u njihovoj zemlji. Ukoliko se nađete u Nemačkoj za vreme Božićnih praznika, osetićete veselo raspoloženje na svakom koraku uz Frohe Weihnachten.

Uz sirtaki i buzuki, Grci dočekaće vas raširenih ruku i čestitaće sa Καλά Χριστούγεννα! Druželjubivi Makedonci će vas bratski prihvatiti i govoriti Sreќen Božiќ. Susedi u Rumuniji pozdravljaće vas na ulicama sa  Crăciun fericit. U brojnim turističkim agencijama naići ćete na ponudu Mađarske, koja nudi  gulaš uz odlične kobasice i kuvano vino koje dele na ulicama uz reči Boldog Karácsonyt. Širom sveta Turci su poznati kao odlični trgovci i ugostitelji pa će vam zaželeti Crăciun fericit. Ako vas nekako put nanese na severno područje Grenlanda i posetite eskimski iglo začućete Jutdlime Pivdluarit!

Uz čuveno irsko pivo i fantastične pabove, Irci poželeće  Božić sledećim rečima Nollaig Shona duit! U glavi su vam šarene letnje košulje i razdragana  Havajska pesma  “Poslednje igre leptira” onda ste na pravom putu da odletite do Havaja i da vam se uz ritam havajskog sna poželi Mele Kalikimaka me ka Hau’oli Makahiki Hou!

Ako ste ipak tradicionalni  i volite da vreme novogodišnjih i božićnih praznika provodite u porodičnom domu, onda svima vama poželećemo Srećan Božić na srpski način i da ga slavite u miru i  veselju mnogo, mnogo godina. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here