31. januar – Nacionalni Dan borbe protiv pušenja

  Duvanski dim sadrži nekoliko hiljada različitih supstanci, a najštetnije među njima su nikotin, katran, iritansi i ugljen-monoksid.

  Ove supstance izrazito štetno deluju na ljudski organizam i dovode do brojnih poremećaja, od povećanja nastanka rizika bolesti srca i krvnih sudova, kancera pluća, grkljana, ždrela, usne šupljine i pankreasa do hronične opstruktivne bolesti pluća i pojave astme. Takođe, pušenje znatno utiče na sve veću pojavu steriliteta, naročito kod ženske populacije.

  Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u razvijenim zemljama sveta puši 41% muškaraca i 21% žena, dok u zemljama koje su u razvoju puši 48% muškaraca i 8% žena.

  SZO napominje da se broj žena pušača u svim zemljama drastično povećava svake godine, kao i da od posledica pušenja u svetu godišnje umre oko pet miliona ljudi.

  Srbija je među vodećim zemljama u svetu prema broju pušača, a prva u Evropi po broju žena koje koriste cigarete.

  U našoj zemlji puši skoro srazmeran broj žena i muškaraca, a posebno zabrinjava činjenica da 55% maloletne dece u Srbiji povremeno ili redovno konzumira cigarete.

  Cilj ove kampanje je masovno podizanje svesti kod ljudi o štetnosti duvanskog dima, kao i smanjenje broja obolelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu.

  Izvor economy.rs

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here