35 godina festivala Alternative film/video

Festival novog filma i videa Alternative film/video biće održan od 7. do 11. decembra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Na ovogodišnjem Alternative film/video festivalu biće prikazana 43 filma u Takmičarskom delu i programu Regionalni tokovi.

Alternative film/video

Nekada jugoslovenski, zatim ex-jugoslovenski a danas međunarodni festival pružiće pravi doživljaj ljubiteljima inovativnih i istraživačkih filmova koji pomeraju granice filmske umetnosti, a mnoštvo specijalnih i retrospektivnih projekcija, okruglih stolova, foruma, radionica, izložbi, pružiće puni uvid u savremene tokove i umetničku baštinu istraživačkog filma.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala biće filmovi koje stvaraju žene.

Članica žirija iz Slovenije, Marina Gržinić će na razgovoru posle projekcije svojih video radova sa svojim sagovornicima, Miškom Šuvakovićem, Anetom Stojnić, Sašom Kesićem i Želimirom Žilnikom, razmatrati i pitanja O istoriji, seksualnosti, autorstvu, ratu i videu.

Eva Heller, članica žirija iz Austrije predstaviće svoje eksperimentalne filmove projekcijom sa originalnih filmskih formata dok će Petra Belc iz Zagreba, predstaviti svoje istraživanje filmova jugoslovenskih autorki na projekciji Ne/prikazane: Eksperimentatorice u jugoslavenskom alternativnom filmu.

Velika zvezda avangardnog filma, član žirija, Austrijanac Peter Čerkaski, jedini eksperimentator čiji se filmovi prikazuju na Kanskom festivalu, predstaviće svoje filmske eksperimente projekcijom sa originalnih celuloidnih filmskih traka.

Retrospektiva Holandskog eksperimentalnog filma pružiće priliku da se u Beogradu prvi put vide filmovi značajnih holandskih eksperimentatora šesdesetih i sedamdesetih godina kakav je Frans Zvartjes.

Filmsku radionicu vodi ove godine francuski autor Derek Volfenden koji će polaznike kroz rad i intervencije na pronađenim filmskim materijalima, uvesti u analizu Hičkokovog filma Psiho. On će takođe prikazati selekciju found footage filmova i održati predavanje Faund futidž, umetnost samoodbrane.

Festival će biti svečano otvoren u sredu 7. decembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ izložbom „TI SI SAT“ Nemanje Lađića koja obuhvata dve video instalacije kojima se preispituje uticaj digitalne slike na percipiranje vremena. Lađić svojim video radovima preispituje duboke procese svesti, saznanja, doživljaja i razmišljanja promenjenih pod uticajem nelinearnih zakonitosti interneta, operativnih sistema, hiperlinkova, socijalnih mreža…

Prošlogodišnja tema festivala Alternativni film i internet rezultirala je postavljanjem demo sajta Arhiva alternativnog filma AFC-a DKSG-a www.afcarchive.rs i projektom umrežavanja sa već postojećim sajtom Bela Balaž studija iz Budimpešte i budućim sajtovima Slovenačke Kinoteke i Hrvatskog filmskog saveza. Pojedina kapitalna dela autora kakvi su Zoltan Husarik, Gabor Bodi, Živojin Pavlović, Kokan Rakonjac ili Tomislav Gotovac već su dostupna ljubiteljima i istraživačima alternativnog (eksperimentalnog, avangardnog, amaterskog …) filma o čemu će Sebastijan Kodolani i saradnici govoriti na prezentaciji projekta Connect Archives koji će predstavljati internet bazu filmskog blaga regionalnih filmskih arhiva.

Okrugli sto Umetnički pokreti i alternativni film i video posvećen međusobnom uticaju umetničkih pokreta i avangardnog filma u ex Jugoslaviji i Evropi okupiće izuzetne poznavaoce ove teme iz regiona: Božidara Zečevića, Evu Heler, Marinu Gržinić, Dejana Sretenovića, Slobodana Šijana, Dianu Nenadić, Petru Belc, Sebastijana Kodolanija, Miroljuba Stojanovića …

Festival ALTERNATIVE FILM, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film …). Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni (od 2006. i internacionalni festival) uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here