55. Ljubičevske konjičke igre

„Koji ono junak bješe, na alatu konju velikome“

Svakog prvog septembarskog vikenda, Požarevac, grad smešten između Dunava, Velike Morave i Mlave, spremno otvara svoje kapije u potrazi za novim čuvarima, novim vitezovima.

55. Ljubičevske konjičke igre

Ove godine održaće se 55. po redu Ljubičevske konjičke igre. Pored glavnog programa, koji započinje od 31. avgusta do 3. septembra, postoji čitav niz propratnih aktivnosti, koje će na poseban način doprineti atmosferi ove jedinstvene konjičke manifestacije.

Ergela Ljubičevo je najstarija srpska ergela. Osnovana je 1858. godine, po naređenju kneza Miloša. Ubrzo nakon njegove smrti, brigu o ergeli preuzima njegov sin, knez Mihajlo, koji ergeli daje ime po svojoj majci, knjeginji Ljubici. Nakon Drugog svetskog rata, Ljubičevo postaje vojna ergela, tu funkciju gubi usled modernizacije vojske, a potom se okreće ka turizmu, gde je i dan danas. Prve Ljubičevske konjičke igre održane su 1964. godine.

Ljubičevske konjičke igre

Centralno dešavanje Igara, koje se odvija na hipodromu, sastoji se iz osam disciplina, među kojima se kao najinteresantnija izdvaja Ljubičevski višeboj, za koju se ove godine prijavilo 19 takmičara. Propozicijama je planirano i 12 trka. Na programu su još i gimnastičke bravure, takmičenje u preskakanju prepona, kao i takmičenje u izdržljivosti u daljinskom jahanju. Svi zainteresovani moći će i da posete izložbu konja.

Takmičenje je međunarodnog karaktera, jer će se među učesnicima naći i oni koji dolaze iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Bugarske.

Najbolji će pored novčane nagrade odneti i laskavu titulu viteza Ljubičevskih konjskih igara, plašt i sablju na kojoj stoji simboličan natipis:

„Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj bez časti“

Portal Mladi vas poziva da ukoliko ste u mogućnosti da posetite Požarevac i uđete u mali krug odabranih koji su prave vitezove videli na delu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here