7 najbesmislenijih studentskih taksa

Kako je krenulo, studenti u Srbiji treba da budu srećni što im još ne naplaćuju i ulaz na fakultet, korišćenje toaleta ili sedenje u amfiteatru. Sve ostalo se plaća, od običnog papirića do promene profesora i odsustvovanja sa vežbi, a na takve besmislene studentske „takse“ akademci godišnje potroše i do 200 evra.

Na Univerzitetima uvek imaju isti odgovor. Navodno, kako su nam objasnili, od države dobijaju toliko malo novca za materijalne troškove, da moraju da ih pokriju naplaćivanjem raznoraznih taksa.

studentskih taksa

– Nedopustivo je da fakulteti uzimaju novac od studenata samo zato što nisu uspeli da se dogovore sa Ministarstvom prosvete oko pokrivanja materijalnih troškova – ističe Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Istraživanje Beogradske otvorene škole (BOŠ) pokazalo je da Fakulteti u Srbiji kriju gde ide novac od studentskih taksa.

Predstavljamo vam sedam najbesmislenijih studentskih taksi na kojima fakulteti profitiraju.

1. „Zajednički poslovi Univerziteta” Svake godine samofinansirajući studenti moraju da plate 1.500 dinara za ovu taksu, iako niko ne zna šta ona predstavlja. Na Univerzitetu u Beogradu (UB) objašnjavaju da se ovim novcem uglavnom pokriva rad studentskih službi na Univerzitetu za koje, kažu, Ministarstvo prosvete daje tek polovinu potrebnog novca. Ako se uzme u obzir da samo na UB ima blizu 30.000 samofinansirajućih studenata, zarada od ove takse iznosi skoro pola miliona evra.

2. Nadoknada za propušten termin vežbi Ako je student bio bolestan ili sprečen da dođe na čas vežbi, verovali ili ne, platiće za to 250 dinara na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Ako mu se slučajno desi da propusti tri časa, iz džepa ode 750 dinara.

3. Promena profesora Promena profesora je osnovno pravo studenta kada smatra da je određeni profesor nepravedan prema njemu i želi da ga promeni. Fakulteti koriste ovu taksu da profitiraju i naplaćuju je od 1.500 do 2.500 dinara.

4. Ispis sa fakulteta Toliko se toga naplaćuje na fakultetima da studenti čak ne mogu ni da ga napuste, a da prethodno ne plate oko 30 evra.

5. Uverenje da si student Za običan papirić koji dokazuje da je neko redovan student, akademci plaćaju od 200 do 500 dinara. Ovo uverenje potrebno je za izdavanje markice za prevoz, penzije, vize i mnoga druga dokumenta. Zakonom je oslobođeno takse i kao takvog ga fakulteti potpuno nelegalno naplaćuju.

6. Naknada za promenu teme za diplomski/završni rad Pre nego što prijave temu za diplomski ili završni rad, studentima je bolje da su potpuno sigurni u svoju odluku, jer će promenu teme morati da plate minimum 2.500 dinara.

7. Izdavanje nastavnog plana Hoćeš da vidiš nastavni plan za tekuću godinu? Može, ali prvo plati 2.000 dinara. Toliko fakulteti naplaćuju samo štampanje nastavnog plana koji imaju sačuvan na računaru.

Izvor: 24 sata

1 COMMENT

  1. Ja ne znam ko ovo naplaćuje, ovakvih nameta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu nije bilo dok sam ja studirala. Onda su se i oni razgoropadili i počeli da naplaćuju svašta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here